Србија и Балкан

Грујичић за РТ Балкан о Путиновој вакцини против рака: Русија је по питању онкологије у 22. веку

Србија ће у наредним годинама радити на повезивању нуклеарне медицине са руском и изградњи регионалног центра у којем ће један од главних терапијских модалитета бити управо нуклеарна медицина у комбинацији са свим биолошки доступним лековима
Грујичић за РТ Балкан о Путиновој вакцини против рака: Русија је по питању онкологије у 22. веку© AP Photo/David Goldman/Tanjug

Да се Русија приближава развитку вакцине против рака и да ће моћи да се рачуна на њену рану примену у индивидуалној терапији, најавио је председник Руске Федерације Владимир Путин пре месец дана на московском форуму о технологијама будућности.

Министарка здравља Даница Грујичић за РТ Балкан коментарише колики је значај оваквих открића у области медицине, посебно нове генерације имуномодулаторних лекова који би требало да буду коришћени као методе индивидуалне терапије у борби против карцинома.

"Врло сам задовољна што се то ради у Русији. Они имају одличну имунолошку терапију за одређене карциноме, рецимо простате. Или за карцином плућа на Куби, за коју нико не би рекао с обзиром на то да је тако мала земља и да се толике године налази под блокадом. Међутим, треба нам сарадња свих научника овог света да бисмо дошли до лекова који ће бити доступни свима и мислим да би искључиво државе требало да финансирају такве врсте пројекта", указује министарка.

Грујичић каже да човечанство чекају велика испитивања и истраживања, после чега ћемо видети на које ће болести та вакцина деловати. 

Она, међутим, истиче да су онколошке болести толико разнородне, да дуго неће моћи једна једина вакцина да реши проблеме свих малигних тумора.

"Када говоримо о вакцини против рака, ми заправо говоримо о имунолошкој терапији, биолошкој терапији, и можда сутра, о генској терапији. Дубоко сам убеђена да дуго неће постојати универзална вакцина против рака. Знајући да људи све дуже живе, бојим се да дуго нећемо победити онкологију уколико не буде ране дијагностике", каже министарка здравља за наш портал и додаје:

"Према томе, ја се апсолутно слажем да тамо где постоји познат узрочник настанка тумора или неког облика онколошке болести, као рецимо код карцинома грлића материце или карцинома пениса, где знате да је Епштајн-Баров вирус разлог настанка и имате ХПВ вакцину коју можете дати деци, дечацима и девојчицама и ви сте њих заштитили, наравно да је превенција у облику вакцине увек најбоља терапија. То не значи да нико од њих никада неће добити болест, али је драстично смањена стопа обољевања у земљама које је спроводе као обавезну, а не саветодавну вакцинацију", поручује министарка.

У сусрет употреби нуклеарне медицине у онкологији

Грујичић се нада да ћемо, баш као што смо добили вакцине Спутник из Русије или Синофарм вакцине из Кине, једног дана доћи до терапије коју ћемо примити и бити сигурни да нећемо добити ниједну онколошку болест.

"Међутим, увек ће бити неке врсте тумора које не можете рано да откријете - попут малигних тумора на мозгу, ту ће нам увек бити потребна нека врста терапије и оно по чему ја издвајам Русију, јесте употреба нуклеарне медицине у терапијске сврхе у онкологији. То је нешто што је потпуно ново. Видим да сад западне земље грабе ка томе, али Руска Федерација је ту ушла у 22. век и оно на чему ћемо ми радити у наредним годинама је апсолутно повезивање нуклеарне медицине у Русији и у Србији, да направимо један регионални центар где ће један од главних терапијских модалитета управо бити нуклеарна медицина у комбинацији са свим биолошки доступним лековима", открива Даница Грујичић.

Председник Русије Владимир Путин је на форуму у Москви најавио и већа средства за иновације у медицини и фармакологији.

"Нова открића у области медицине, методе превенције, лечења, нови лекови и опрема не значе много само по себи. Они су осмишљени да сачувају здравље наших грађана, да буду доступни људима и да се широко користе у примарној заштити", рекао је тада Путин.

Подсетимо, док се ради на развоју вакцина против рака, тренутно постоји шест лиценцираних вакцина против хуманог папилома вируса (ХПВ) који изазива више врста рака, укључујући и рак грлића матернице. Ту су и вакцине против хепатитиса Б (ХБВ), које штите од рака јетре.

image
VV inauguration
banner