Демократски анкетари: Камала можда води у испитивањима јавног мњења, али сетите се ранијих избора

Подучене искуством из 2016. и 2022. године, демократе брине популарност Камале Харис у анкетама

Иако истраживања јавног мњења показују да Камала Харис води у односу на Доналда Трампа, демократе - подучене ранијим искуством - страхују да од те предности нема ништа.

Наиме, на прошлим председничким изборима Џозеф Бајден је победио Трампа са много, много мањом разликом него што су демократски анкетари предвиђали. Њихова истраживања најављивала су и већину у Представничком дому која се није остварила.

То је навело пет најбољих страначких фирми за испитивање јавног мњења да се запитају: Колико је стваран скок популарности до скора врло непопуларне Камале Харис?

Много је знакова упозорења скривених у подацима: Анкета коју је наручила демократска компанија за размену порука "Навигејтор рисрч" која је представљена током конвенције демократа, показала је да су Харисова и Трамп у суштини изједначени у такозваним "колебљивим" државама. Уз то, када је реч о карактеристикама кандидата које преферирају бирачи - да ли је дорастао послу, има ли визију, да ли је јак лидер - Трамп води.

Анкете су потцениле Трампа и 2020. и 2016. Свесне тога, демократе су око себе окупиле пет анкетарских фирми у покушају да "измере" популарност бившег председника.

Демократски анкетарски "труст мозгова" дошао је до закључка бирачи који су заинтересовани за политику и који је сматрају битним деловима свог идентитета не представљају проблем, али да су неодлучни бирачи (којих има више) реметилачки фактор у њиховим мерењима - због чега врло суздржано узимају резултате анкета које дају благу предност Харисовој.

Анкете би ове године поново могле да потцене Трампа - иако би то могло бити из неких других, непознатих разлога, пише "Политико".

"Сваке године смо имали различите кривине. Ово је тешка индустрија", рекао је Џон Анзалоне, који је био водећи анкетар у Бајденовој кампањи 2020. "Нешто ће се догодити 2024. Тренутно, не знамо шта."