Свет

Много пропуста Тајне службе: Објављен извештај о атентату на Трампа

Покушај убиства Трампа догодио се током његовог предизборног говора у Пенсилванији 13. јула
Много пропуста Тајне службе: Објављен извештај о атентату на ТрампаGetty © Jeff Swensen

Америчка тајна служба привремено је суспендовала известан број својих запослених као резултат истраге о покушају убиства бившег америчког председника и републиканског кандидата за нови мандат Доналда Трампа.

Како јавља Си-Би-Ес, позивајући се на извор упознат са истрагом, служба је суспендовала бројне агенте, укључујући и шефа канцеларије у Питсбургу, као резултат истраге о покушају убиства Трампа у Пенсилванији у јулу.

Портпарол тајне службе Ентони Гуљелми је одбио да потврди америчкој телевизији да су агенти суспендовани, рекавши да је интерна истрага у току и да ће свако кршење правила службе резултирати дисциплинским мерама.

Покушај убиства Трампа догодио се током његовог предизборног говора у Пенсилванији 13. јула. Трамп је рањен у уво, док је један мушкарац из публике погинуо, а двојица су повређена.

Америчка тајна служба потом је убила нападача који се крио на згради удаљеној око 100 метара од бине, ван простора где се одржавала манифестација.

Службеници америчке тајне службе нису са собом понели радио системе које им је доделила локална полиција ради интеракције на дан покушаја атентата, преноси Си-Ен-Ен, позивајући се на извештај конгресмена Клеја Хигинса.

"Вашингтон пост" је раније навео да полицијски извештај о открићу наоружаног осумњиченог за покушај атентата на Трампа никада није стигао до америчке тајне службе јер су користили одвојене канале комуникације и транспорт од полиције.

"Дан пре покушаја атентата на Доналда Трампа, локални полицијски тактички тим доделио је радио системе колегама из Тајне службе како би две агенције могле да комуницирају током говора бившег председника 13. јула – али их нико није повео са собом", каже се у материјалу.

image