Свет

Ухапшен нападач који је на фестивалу у Золингену ножем убио три особе: Сумња се на тероризам

Из канцеларије јавног тужиоца немачке покрајине Северне Рајне Вестфалије данас је саопштено да је могуће да је напад био акт тероризма
Ухапшен нападач који је на фестивалу у Золингену ножем убио три особе: Сумња се на тероризам© Hesham Elsherif/Anadolu

Нападач који је на фестивалу на главном градском тргу у Золингену ножем убио три особе, а осам ранио, ухапшен је после једнодневне потраге.

Немачка полиција саопштила је да предузима бројне мере, укључујући претресе на неколико локација, наводи се у њиховом саопштењу , пренео је Би-Би-Си. У току је потрага за другим могућим актерима и води се истрага о мотиву напада.

Из канцеларије јавног тужиоца немачке покрајине Северне Рајне Вестфалије данас је саопштено да је могуће да је напад био акт тероризма.

"До сада нисмо успели да идентификујемо мотив. Међутим, на основу свих околности, претпостављамо да се не може искључити почетна сумња да је реч о терористичком чину", рекао је виши јавни тужилац Маркус Касперс на данашњој конференцији за новинаре, преноси Велт.

Велики број полицајаца распоређен је у центру, а тренутно се испитују сведоци и повређени.

Фестивал је организован поводом 650. годишњице од оснивања града прекинут је одмах након напада, а полиција је упозорила грађане да не иду у центар града.

Золинген има око 160.000 становника и налази се у близини већих градова – Келна и Дизелдорфа.

Полиција испитују сведоке: Осумњичени изгледао као Арапин?

Полицијски синдикат је након напада позвао грађане да се уздрже од спекулација, посебно на друштвеним мрежама, као и да не шире гласине.

Вођа полицијског синдиката ГдП немачке савезне државе Северне Рајне-Вестфалије Михаел Мертенс, раније је изразио је забринутост због спекулација које се тренутно шире на друштвеним мрежама и навео да тренутно нема конкретних информација о починиоцу напада.

"Описи нападача које су навели сведоци су делимично контрадикторни. То није изненађујуће: људи су у шоку због онога што су доживели. Полиција сада мора да буде у могућности да несметано ради свој посао", истакао је Мертенс.

Према речима портпарола полиције Дизелдорфа, за осумњиченим се трагало и ван Золингена, а у том граду постављен је велики број блокада.

Локални "Золинген тагеблат" наводи да је, према речима очевидаца, осумњичени изгледао као Арапин.

Председник и канцелар Немачке Франк-Валтер Штајнмајер и Олаф Шолц изјавили су да починилац мора бити убрзо ухваћен и најоштрије кажњен.

Штајнмајер је јутрос у телефонском разговору са градоначелником Золингена Тимом Курцбахом упутио саучешће због жртава напада и изразио наду у брз опоравак повређених, саопштила је канцеларија председника.

Шолц је написао на платформи Икс да је шокиран због напада у Золингену, наводећи да је реч о ужасном догађају.

Канцелар је такође разговарао телефоном са градоначелником Золингена и повеђенима пожелео брз опоравак, а породицама погинулих изразио је саучешће.

image