Свет

Амерички милијардер о хапшењу Дурова: САД уз помоћ Француске прекршиле Први амандман

Коришћење савезничких земаља за заобилажење Првог амандмана је ново тумачење, написао је Дејвид Сакс на Иксу
Амерички милијардер о хапшењу Дурова: САД уз помоћ Француске прекршиле Први амандманwww.globallookpress.com © Stanislav Kogiku/AFLO

САД су прекршиле слободе загарантоване Уставом приморавајући свог НАТО савезника Француску да ухапси оснивача Телеграма Павела Дурова, сугерисао је амерички милијардер Дејвид Сакс.

Он је осудио хапшење Дурова због наводног саучеништва у превари, кријумчарења дроге, узнемиравања путем интернета и промовисања тероризма.

"Коришћење савезничких земаља за заобилажење Првог амандмана је ново тумачење. Устав САД изричито штити слободу говора и не прави разлику између својих грађана и оних из других земаља", написао је Сакс на Иксу, очигледно алудирајући на то да су САД имале улогу у хапшењу Дурова.

Сакс је у априлу осудио амерички закон којим би се забранила платформа ТикТок уколико њен власник, компанија "Бајтденс" са седиштем у Пекингу, одбије да је прода у року од 12 месеци. Он је је тада сугерисао да би након забране ТикТока, Телеграм, Икс и видео платформа Рамбл могли да заврше на нишану Вашингтона.

Америка је, наиме, поставила ултиматум Кинезима – ако се за годину дана не повуку из власништва апликације, она ће бити забрањена.

У међувремену, власник Икса Илон Маск реаговао је на хапшење Дурова, такође подсетивши, између осталог, на Први амандман Устава САД.

"Погледајте ову рекламу за Први амандман. Веома је убедљива", написао је Маск на Иксу.

image