Свет

Кинези ће пре угасити ТикТок него га продати Американцима

Алгоритми које користи апликација бољи су од ривалских, и "Бајтденс" не би да их даје другима
Кинези ће пре угасити ТикТок него га продати Американцима© Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images

Власник платформе ТикТок, компанија "Бајтденс" са седиштем у Пекингу, радије би угасила популарну апликацију, него је продала Американцима, тврде извори "Саут чајна морнинг поста".

Америка је, наиме, поставила ултиматум Кинезима – ако се за годину дана не повуку из власништва апликације, она ће бити забрањена.

Ипак, алгоритми на које се ТикТок ослања за своје операције сматрају се кључним за свеукупно функционисање "Бајтденса" и верује се да су бољи од свих ривалских па је мало вероватно да ће кинеска компанија пристати да их преда потенцијалним америчким купцима.

Уз то било би немогуће одузети ТикТок са његовим алгоритмима јер је њихова лиценца за интелектуалну својину регистрована у Кини и стога је тешко одвојити од матичне компаније.

Гашење апликације имало би с друге стране, ограничен утицај на пословање кинеске фирме која не би морала да се одрекне алгоритма.

Амерички Сенат је изгласао забрану кинеској компанији "Бајтденс".

Мера, која представља део ширег закона о помоћи Украјини, Израелу и Тајвану, добила је подршку конгресмена из обе партије, који су забринути да та апликација "прикупља податке о више од 170 милиона Американца", као и да је Кина користи за ширење своје пропаганде, наводи "Блумберг".

image
VV inauguration
banner