Свет

Тајна дипломатија: Како су САД и Кина успоставили "стратешки канал" за спуштање тензија

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан и шеф кинеске дипломатије Ванг Ји састали су се неколико пута у последњих годину и по дана како би покушали да спусте тензије у односима две суперсиле
Тајна дипломатија: Како су САД и Кина успоставили "стратешки канал" за спуштање тензија© Wang Teng

Три месеца након што су САД обориле наводни кинески шпијунски балон изнад своје територије, што је кинеско-америчке односе спустило на најниже гране у последњих неколико деценија, водеће дипломате из обе државе су кренуле на мисију спуштања тензија.

Главни актери: амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан и шеф кинеске дипломатије Ванг Ји, који су се 10. маја 2023. године састали у Бечу – где су током наредна два дана разговарали више од осам сати.

Био је то први од неколико тајних састанака организованих широм света, укључујући и на Малти и Тајланду, који се данас називају "стратешким каналом", пише "Фајненшел тајмс" (ФТ).

Саливан ће у уторак допутовати у Пекинг на још једну рунду разговора са Вангом, што ће бити његова прва посета Кини као саветника за националну безбедност САД.

Тај канал је играо виталну улогу у управљању односима између завађених суперсила током периода препуног тензијама, а послужио је и као "сунђер за шокове" који смањује ризик од неочекиваних ескалација.

Иако стратешки канал није решио фундаментална питања у односима две стране, он је помогао да се између њих створи одређена доза разумевања, рекао је стручњак за Кину на Институту за азијску политику и друштво Рори Данијелс.

"Он се показао као веома успешан у краткорочној стабилизацији, саопштавању црвених линија и прегледу акција које би се могле сматрати штетним за другу страну", каже он.

Спуштање тензија између две суперсиле

Тензије у односима две силе биле су повишене уочи састанка двојице дипломата у Бечу почетком маја, пре свега због инцидента са кинеским балоном. Кинези су били незадовољни америчким ограничењима на извоз полупроводника, док је Вашингтон оптуживао Пекинг да "пружа подршку" руској војној операцији.

У центру пажње се, ипак, налазио Тајван. Кина је била посебно незадовољна посетом тадашње председавајуће Представничког дома САД Ненси Пелоси острву у августи 2022, након чега су кинеске оружане снаге спровеле велике војне вежбе у близини Тајвана.

Састанак у Бечу је имао за циљ да односе две стране врати на курс зацртан током састанка председника САД Џозефа Бајдена и председника Кине Си Ђинпинга на Балију шест месеци раније, када је први пут успостављен "стратешки канал" за комуникацију Вашингтона и Пекинга, наводи ФТ.

И поред повишених тензија, састанак је прошао у релативно опуштеном расположењу, а стране су на њега дошле са јасно зацртаним "црвеним линијама" и листама приоритета. За Кину, то је очекивано било питање Тајвана.

Према наводима неименованог кинеског званичника, Ванг је "указао да је независност Тајвана највећи ризик за мир у (Тајванском) мореузу и највећи изазов у кинеско-америчким односима". Саливан је кинеским званичницима наводно рекао да САД не желе рат".

Осим Тајвана, Ванг се фокусирао на још два кључна питања. Он је одбацио америчко дефинисање односа све стране као "такмичења" и нагласио да се Кина противила америчким контролама извоза.

Американци, међутим, нису били спремни да се одрекну сопствене дефиниције кинеско-америчких односа. Ипак, нови састанак двојице дипломата заказан је за септембар.

Малта: Припрема са самит Бајдена и Сија

Други самит Саливана и Ванга одржан је на Малти четири месеца након састанка у Бечу. Главни задатак двојице дипломата био је постизање консензуса о циљевима самита Бајдена и Сија, који је у новембру требало да се одржи у Сан Француску.

Они су разговарали потенцијалном компромису који би укључивао укидање санкција САД институту за форензичку науку кинеске владе, док би Кина заузврат обуздала извоз хемикалија које се користе за производњу фентанила.

Такође, две стране су разговарале о оживљавању комуникацијских канала између њихових војски, које је Кина затворила након што је Пелоси посетила Тајван, као и о започињању дијалога о вештачкој интелигенцији.

"Беч и Малта су помогли да се односи Кине и САД врате на консензус са Балија", истакао је неименовани кинески званичник за ФТ, позивајући се на споразум између Бајдена и Сија из новембра 2022.

Банкок: Нова неслагања

Два месеца након самита у Сан Франциску, Ванг и Саливан су се поново срели у Бангкоку, где је, према речима америчких званичника, Ванг био фокусиран на два питања: повезаност економије, технологије и безбедности, и Тајван.

Ванг је поновио да се Кина противи везивању безбедносне политике и технолошке сарадње, што је последњих година постао доминантан начин размишљања у западним земљама, пре свих Америци.

Иако канали комуникације не могу да доведу до фундаменталних промена у односима две силе, обе стране кажу да је он изузетно вредан, наводи ФТ. Њихов саговорник из Кине је рекао да је то "веома важан" механизам који је играо конструктивну улогу и омогућио важне дискусије о Тајвану.

image