Свет

Слажемо се да се не слажемо: Зашто су очекивања од састанка Бајдена и Сија никад мања?

Лидери две највеће светске економије састаће се након годину дана - али скоро нико не очекује значајан помак у односима Пекинга и Вашингтона, због чега ће у центру пажње бити одржавање колико толико стабилног статуса кво
Слажемо се да се не слажемо: Зашто су очекивања од састанка Бајдена и Сија никад мања?© Anna Moneymaker - Lintao Zhang - Getty Images / lesslemon - stock.adobe.com

Председници Кине и САД, Си Ђинпинг и Џозеф Бајден, састаће се данас у Сан Франциску - годину дана након прошлогодишњег разговора на маргинама самита Г20 у Индонезији.

Посета кинеског председника значајна је не само зато што је реч о првом састанку председника две највеће светске економије у последњих годину дана, као и првој Сијевој посети САД након пуних шест година, већ и зато што су локалне власти у Калифорнији спровеле до сада незапамћену акцију чишћења и сређивања тог града, укључујући и уклањање великог броја бескућника са главних улица.

Како су пренели амерички медији, састанак који ће се одржати на маргинама форума Азијско-пацифичке економске сарадње организован је до најситнијих детаља, а још није јавно објављено ни где ће двојица лидера разговарати – осим да ће то бити у околини Сан Франциска.

Односи двеју светских сила последњих годину дана се налазе у силазној фази, а сукоб је попримио су и помало комичан тон почетком године – када су Американци направили дипломатски инцидент због "кинеског шпијунског балона", који је неколико дана летео изнад континенталне Америке пре него што је оборен.

Бајден je рекао да састанак има за циљ да се побољшају односи са Кином након периода затегнутости веза, као и да ће настојати да обнови нормалну комуникацију двеју суперсила, укључујући и војне контакте, пренео је Ројтерс.

Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби рекао је новинарима да ће Бајден и Си разговарати и о сукобу Израела и Хамаса у Гази, као и о напорима САД да подрже Украјину у њеној борби против Русије.

Како преноси Си-Ен-Ен, америчка очекивања од састанка нису велика – за Белу кућу би успех представљало поновно успостављање војне комуникације и развој сарадње у борби против трговине наркотицима.

С друге стране, кинески "Глобал тајмс" пише да се кинеско-амерички односни налазе на још једној значајној раскрсници, нарочито с обзиром да је следећа година изборна у САД, негативни фактори који утичу на односе Кине и САД могу се појавити неочекивано.

У том контексту, додатна стабилизација односа и стварање дугорочног позитивног замаха су изазов са којим обе стране морају да се суоче. То није у интересу само тих двеју земаља, већ је и за читаву међународну заједницу, пише кинески лист.

Први састанак Бајдена и Сија након годину дана

"Сам састанак Сија и Бајдена је, као и први састанак од самита Г20 на Балију прошле године, прилика да лидери двеју највећих светских економија увиде због чега и како се оно што су се договорили прошле године у свега неколико месеци распало, и због чега су односи уместо побољшања драматично погоршани након тог самита", каже за РТ Балкан научни сарадник у центру за студије "Појаса и пута" при Институту за међународну политику и привреду Александар Митић.

Он објашњава да је прошлогодишњи састанак требало да буде први корак у успостављању детанта између две суперсиле, али да је уместо тога дошло до заоштравања односа. 

Уместо тога, Американци су почели да јачају своје војно присуство у региону Источне Азије, кроз ближу сарадњу са Јужном Корејом, Јапаном, Филипинима и савезом АУКУС.

Како каже Александар Митић, "сви ти аранжмани представљају механизме за прављење неког будућег, азијског НАТО-а".

"Тога су свесни и у Пекингу, зато су на те акције Вашингтона реаговали бурно. САД су наставиле са реториком 'раздвајања' од кинеске економије, као и са рестриктивним мерама против кинеских технолошких компанија, које оптужују за шпијунажу. Америчка реторика је под окриљем националне безбедности погоршала односе са Пекингом", објашњава он.

Састанак без великих очекивања

Све то је довело до смањених очекивања када су у питању резултати најновијег сусрета двојице лидера. Како је у тексту за "Форин полиси" написала Агате Демре, за то постоји неколико разлога - од америчких председничких избора следеће године, који Бајдену сужавају маневарски простор, до одређених економских проблема са којима се Кина суочава.

Ипак, можда и главни разлог малих очекивања представља чињеница да се Америка и Кина слажу око мало чега. Американци нису успели да убеде своје колеге у Пекингу да њихова (често конфузна и противречна) политика "смањења ризика" у односима са Кином није усмерена против економског раста те земље - што у Кини с правом наилази на скептицизам.

Због тога обе стране могу да се надају једноставно - очувању директне комуникације, односно да се "сложе да се не слажу" око читавог низа питања и окрену (ограниченој) сарадњи у областима у којима и даље колико толико могу да пронађу заједнички језик, као што су борба против климатских промена и контрола развоја вештачке интелигенције.

"Биће разговора и о билатералним и глобалним темама, о светској економији која успорава. У њиховом интересу је да поново покрену светску економију, и ту имају заједнички интерес, као и у борби против климатских промена", закључује Митић.

У наредних неколико дана сазнаћемо да ли ће састанак двојице лидера остварити неке од зацртаних циљева, или ће његов највећи успех бити дубинско чишћење "Златног града" на америчкој западној обали.

image
VV inauguration
banner