Свет

Предизборна паника: Американци убрзано гомилају залихе страхујући од дана после избора

Наратив спремности за катастрофе се помера са периферије друштва у обична домаћинства, а забринутост за оно шта доноси година пред нама је никад већа, пише Мајкл Снајдер
Предизборна паника: Американци убрзано гомилају залихе страхујући од дана после избораGetty © Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto

Милиони Американаца праве залихе хране и других потрепштина у ишчекивању онога што верују да долази. Људи су на ивици нерава због приближавања избора у Сједињеним Америчким Државама, могуће ескалације рата на Блиском истоку, алармантних природних катастрофа којима смо сведоци широм света и потенцијала за још једну велику глобалну пандемију, пише Мајкл Снајдер, аутор више књига о феномену последњих времена од којих последња носи назив "Хаос".

Како наводи, током ових година, никада није видео већу забринутост за наредних 12 месеци као што је она тренутна.

Све је више оних који верују да предстоје велики догађаји који мењају историју и има много људи који желе да буду добро припремљени. Тако је "Њузвик" објавио да је "припрема за судњи дан" постала индустрија вредна 2,46 милијарди долара.

"Било да је вођен накнадним потресима након ковида-19, прекидима у ланцу снабдевања, природним катастрофама или геополитичким тензијама, наратив спремности за катастрофе се помера са периферије друштва у обична домаћинства", наводи аутор.

И напомиње да док је одрастао никада није чуо реч "препер" (израз за оног који се припрема за судњи дан), док се данас велики део становништва активно припрема за колапс друштва.

Према подацима Федералне агенције за ванредне ситуације (ФЕМА) око 20 милиона Американаца се довољно добро припремило да би могли да преживе изолацију од најмање месец дана.

У том броју постоје они који се идентификују као део онлајн заједница "препера" које укључују ентузијасте који годинама праве залихе или граде бункере.

Ових дана, чак се и ланац супермаркета "Костко" прилагођава тржишту "препера". 

На њиховим рафовима, на којима се већ нуде огромне тегле путера од кикирикија, макарона и сирева од 12 паковања, појавио се нови додатак: пакет за ванредне ситуације од 150 оброка спремних за конзумацију.

За 100 долара, пакет укључује 80 вечера, 30 доручка и 40 енергетских напитака са роком трајања од 25 дугих година.

"У свету у коме је непредвидивост постала стална, наш асортиман преузима значајну улогу у приправности за ванредне ситуације. Замислите изненадни наступ лошег времена, изазове неочекиване промене послова или узнемирујућу помисао о несташици хране", наводи се у опису производа.

Поред продаје пакета оброка за хитне случајеве, "Костко" је такође постао велики продавац златних и сребрних полуга и кованог новца, који су изузетно популарни међу онима који су забринути због слома финансијског система. 

Непотребно је рећи да није само "Костко" прихватио овај тренд.

Ових дана многи локални супермаркети нуде храну за ванредне ситуације на полицама својих продавница.

То је сјајна ствар, али за оно кроз шта ћемо на крају проћи, биће вам потребно много више од хране, пише Снајдер.

"Ако заиста желите да се добро припремите, размислите о свему што ће вам требати ако нема струје и више не можете ништа да добијете из продавница јер су ланци снабдевања потпуно покварени".

Аутор затим нуди своју листу 50 основних ствари за које сматра да би свако требало да има у залихама, а коју је наводио и у више својих књига.

На тој листи на првом месту је конвенционални или соларни генератор, затим филтер за воду, а на трећем месту систем за сакупљање кишнице ако немате природни извор воде у близини свог дома.

На четвртом месту на листи је велики комплет за хитну медицинску помоћ, а на петом месту храна, односно пиринач, за којим следе тестенина, конзервиране супа, поврће, воће и пилетина. Снајдер је на листи побројао, између осталог, и упаљаче или шибице, свеће, лампе, дрва за ложење али и муницију.

Ту су и основна средства за хигијену (сапун, паста за зубе, шампон), алати попут лопате, чекића, секире, затим џепни нож, семе за башту, залиха готовине и Библија за сваког члана породице.   

Снајдер напомиње да је његова листа неопходних ствари само полазна тачка, и да припреме изгледају другачије за свакога. Као и да је уверен да дан када ће бити потребне залихе за ванредне ситуације долази, иако то није ни данас ни сутра ни за месец дана.

"Тренутно смо још само у раној фази ове 'савршене олује', али у потпуности очекујем да ће глобални догађаји почети да се крећу веома, веома брзо у наредним месецима", закључује аутор.

image