Свет

Трамп најавио оснивање националне свемирске гарде: Заштитићемо САД "гвозденом куполом"?

Републиканац се похвалио оснивањем Свемирских снага
Трамп најавио оснивање националне свемирске гарде: Заштитићемо САД "гвозденом куполом"?© Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

Бивши амерички председник Трамп, обећао је да ће, уколико победи на новембарским изборима, створити националну гарду Свемирских снага, и САД заштитити "гвозденом куполом".

Републиканац се, говорећи у понедељак на конференцији Националне гарде на америчкој конференцији у Детроиту, похвалио тиме што је за време првог мандата створио Свемирске снаге, које данас представљају шесту грану америчке војске а основане су 2019. године како би америчку имовину у свемиру заштитиле од руско-кинеске претње.

"Једно од достигнућа мог првог мандата на која сам најпоноснији било је стварање Свемирских снага, првог новог рода оружаних снага у више од 70 година; то је велика ствар. Сада када су Свемирске снаге покренуте и раде, дошло је време да се створи свемирска национална гарда као примарна борбена резерва америчких свемирских снага", рекао је Трамп, најаваљујући оснивање Свемирске националне гарде.

Трамп је ово најавио месецима након што је Бајденова администрација предложила укључивање припадника Националне гарде ваздухопловства у Свемирске снаге. Министарство одбране је, наиме, у марту затражило од Конгреса да поништи постојећи закон који захтева од гувернера да одобре промене у јединицама Националне гарде како би се стотинама припадника омогућило да пређу у Свемирске снаге.

Предлог, који би утицао на око 1.000 припадника Националне гарде ваздухопловства, изазвао је оштре критике готово свих америчких гувернера и десетина посланика. Због таквог неслагања, решење није донето.

Бивши председник је затим обећао да ће изградити противракетни систем сличан израелском систему противваздушне одбране "гвоздена купола", који је способан да пресреће ракете кратког домета.

"И ми ћемо изградити велику 'гвоздену куполу' око наше земље, за одбрану од ракета. Знате, бивши председник Роналд Реган је ово желео пре много година, али у том тренутку нисмо имали технологију. Али сада имамо технологију", рекао је Трамп, а преноси "Хил".

image