Свет

Ратови звезда: Пентагон против претњи у орбити

Позивајући се на брз напредак Кине и Русије, Сједињене Државе граде капацитете за свемирско ратовање
Ратови звезда: Пентагон против претњи у орбитиGetty © MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Сједињене Државе желе да распореде нову генерацију средстава на земљи и у свемиру како би заштитиле своју сателитску мрежу од непријатељских напада, преноси "Њујорк тајмс" позивајући се на званичнике Пентагона.

Американци оптужују Русију и Кину да развијају антисателитско оружје, укључујући и оно неконвенционалне природе, али избегавају да открију информације о сопственом раду у овој области - ако их има.

"Лидери Пентагона одбијају да разговарају о било каквим детаљима и само кажу да намеравају да 'имају значајну орбиталну способност до 2026. године која ће нам омогућити да се такмичимо у операцији пуног спектра'", наводи се у чланку који се позива, између осталог, на прошлогодишње сведочење званичника одбране у Конгресу.

Сједињене Државе се више неће једноставно ослањати на војне сателите за комуникацију, навигацију и праћење и циљање земаљских претњи, алата који су Пентагону деценијама давали велику предност у сукобима, наводи лист.

Како се додаје, Пентагон сада ради на новој генерацији земаљских и свемирских алата који ће јој омогућити да одбрани своју сателитску мрежу од напада и, ако је потребно, да поремети или онеспособи непријатељске свемирске летелице у орбити.

У складу са овим новим приступом, Пентагон се креће ка амбициознијем циљу: широко сузбијање непријатељских претњи у орбити на начине сличне онима које користе морнарице у океану или ваздушне снаге на небу, наводи се у тексту.

Лист вероватно алудира на мистериозни програм "Икс-37Б", беспилотни спејс шатл за који се верује да је наоружан, као и на рад на новој генерацији војних сателита способних за маневрисање и пуњење горивом у свемиру.

Кина и Русија више пута су одбациле оптужбе Вашингтона и навеле да су Сједињене Државе те које воде милитаризацију свемира.

image