Свет

Успон екстремне деснице: Хитлеров поштовалац пред изборном победом у Тирингији

Тирингијско крило АФД-а немачки обавештајци категоришу као "дефинитивно десничарске екстремисте"
Успон екстремне деснице: Хитлеров поштовалац пред изборном победом у Тирингији© Tanjug/Bodo Schackow/dpa via AP

Немци би пре гласали за екстремисте, него за странке владајућег режима, па тако "Еуроактив" с пуно бојазни ишчекује резултате гласања у Тирингији, где се очекује да ће убедљиву победу остварити кандидат АФД-а, контроверзни десничар Бјорн Хеке, познат по изјавама да би био "велики проблем" ако би Хитлер био приказан као "апсолутно зло" у немачком политичком дискурсу.

Према анкетама, очекује се да ће Хекеова партија освојити убедљиву победу са око 30 одсто што је готово три пута више гласова од све три коалиционе странке у Берлину заједно, и око 10 одсто испред конзервативне ЦДУ, која је у анкетама на другом месту са 21 одсто подршке грађана.

Регионални огранци АФД-а у Саксонији и у Тирингији сматрају се деснијим од савезне странке. Немачка домаћа обавештајна агенција их је категорисала као "дефинитивно десничарске екстремисте", док је савезна АфД за сада само под сумњом да је екстремистичка.

Хеке је већ два пута осуђен због употребе забрањених нацистичких слогана. У јулу је регионални суд у Халеу утврдио да је користио слоган "Све за Немачку" који је првобитно користио Стурмабтеилунг Адолфа Хитлера. Суд је 2019. одлучио да означавање Хекеа као "фашисте" има "проверљиву чињеничну основу" и да је стога у складу са немачким законом и не представља клевету.

Све етаблиране странке обећале су да се неће придружити коалицији са АфД у Тирингији. Но формирање власти би у том случају било тешко.

Док се очекује да либерални ФДП и Зелени не успеју да дођу до цензуса од 5 одсто да би ушли у парламент, СПД има само 6 одсто, што значи да ће ЦДУ морати да се ослони на једну од странака на политичкој маргини да би направио владу.

И левичари који заједно имају око 32 одсто подршке били би неугодни партнери за ЦДУ, па би тако, како пише "Еуроактив", алтернативна опција могла бити изградња мањинске владе након избора, која би се могла пребацивати између подршке крајње левице и крајње деснице од случаја до случаја. За то је већ постојао преседан, јер су АфД и ЦДУ неколико пута гласали заједно у протеклом мандату .

image