Свет

Израел формирао "најекстремнију" владу у историји

На челу неколико важних министарстава налазе се врло упитни политичари из крајње десних партија
Израел формирао "најекстремнију" владу у историји© Abir Sultan/Pool Photo via AP/Танјуг

Израел је добио најекстремнију владу у историји земље и то у послњедњи час, само неколико минута пре истека рока који је имао ново-стари мандатар Бенјамин Нетанијаху, оценио је одлазећи премијер Израела Јаир Лапид, али и досадашњи министар финансија Авигдор Либерман.

Влада ће бити састављена од Нетенијаховог конзервативног Ликуда и његових коалиционих партнера - ултраортодоксних Јевреја, Уједињеног јудаизма Торе и крајњих десничарских фракција, пише "Харец". 

Члановима Ликуда ће највероватније припасти најважније позиције министра одбране, спољних послова и правде.

Проблематични министри

Договорено је да лидер ултрадесне партије Јеврејска снага, Итамар Бен-Гвир, иначе осуђиван за подстрекивање на расизам и пружање подршке терористичкој организацији, буде министар националне безбедности.

За министра финансија предложен је Бекалел Смотрич, вођа партије Религиозни ционизам. Као лидер јеврејских житеља на окупираној Западној обали, он верује да би ту територију требало анектирати, па постоји могућност да постане задужен за изградњу јеврејских насеља.

На челу министарства просвете највероватније ће бити Ави Маоз, први човек мале партије која се противи правима ЛГБТ заједнице. Према наводима АП, верује се да би могао да буде изабран и за заменика министра задуженог за јеврејски идентитет.

Помиње се да би и Арије Дери, вођа верске партије Шас, кажњаван затворском казном због мита и утаје пореза, такође могао бити министар.

"Бен-Гвир и Смотрич формирали су најесктремнију владу у историји Израела", рекао је Лапид.

Рокови за формирање израелске владе

Следећи корак у процедури је да званичник Кнесета, Јарив Левин, информише доносиоце закона да је формирана нова влада.

Нетанјаху је на изборима 1. новембра освојио 64 од укупно 120 посланичких мандата у израелском парламенту (Кнесету) и најавио да ће брзо образовати коалицију. Он се враћа на власт након годину дана у опозицији, после 12 година владавине у континуитету, односно укупно 15 година на челу владе.

Нова влада мора да положи заклетву у року од недељу дана од информисања Кнесета, а то ће се због прославе Хануке десити најкасније до 2. јануара.

Председник Русије Владимир Путин разговарао је данас са мандатаром Бенјамином Нетанијахуом. Честитао му је формирање владе, а било је говора и о међусобној сарадњи, стању у Украјини и међународној ситуацији.

image