Свет

Немачка пооштрава мере безбедности и правила за тражиоце азила

Након напада повезаног са Исламском државом прошлог петка у Золингену, влада је предложила пакет мера, између осталог, строже прописе о ношењу оружја, као и пооштравање закона и процедура о азилу и боравишној дозволи
Немачка пооштрава мере безбедности и правила за тражиоце азила© Tanjug/Thomas Banneyer/dpa via AP

Немачка влада данас је објавила пакет предложених мера о повећаној безбедности и строжим правилима за тражиоце азила након прошлонедељног напада у Золингену повезаног са Исламском државом, а у ком су убијене три особе.

Пакет, о којем би требало да гласају доњи и горњи дом немачког парламента, укључује строже прописе о оружју и правила о власништву, забрану ношења ножева, као и њиховог ношења на јавним догађајима као што су фестивали и спортски догађаји, преноси Ројтерс.

Федерални службеници биће овлашћени да користе тејзере, а провере прошлости за дозволе за оружје укључиваће нове мере за спречавање екстремиста да набаве оружје, наводи се у владином документу у којем су наведене мере.

Берлин ће такође пооштрити законе и процедуре о азилу и боравишној дозволи, укључујући снижавање прага за депортацију због кривичног дела које укључује оружје или опасно оруђе.

Критеријуми за искључење појединаца из статуса азила или избеглице биће пооштрени, укључујући строже казне за тешка кривична дела, што ће важити и младе преступнике.

Тражиоци азила биће искључени из примања бенефиција у Немачкој ако имају захтеве у другим европским земљама, а избеглице које путују у своје матичне земље без посебних разлога ризикују да изгубе статус заштите, наводи се у документу.

"Ако неко једноставно оде на одмор у своју домовину, а претходно је тврдио да тамо није безбедно, онда мора да изгуби статус заштите", рекао је министар правде Марко Бушман на конференцији за новинаре.

Ово правило се не би односило на украјинске избеглице, наводи се у саопштењу.

Пакет такође наводи мере за борбу против "насилног исламизма", укључујући давање дозволе органима за спровођење закона да користе биометријске податке из јавно доступних онлајн извора за препознавање лица за идентификацију осумњичених.

Влада ће ојачати овлашћења домаће обавештајне агенције када су у питању финансијске истраге и наставити да забрањује исламистичке организације.

Милитантна група Исламска држава преузела је одговорност за напад у Золингену.

Власти су планирале да депортују осумњиченог у Бугарску прошле године према правилима Европске уније о азилу, јављају немачки медији. Али депортација је била неуспешна јер мушкарац није био у свом избегличком смештају када су власти покушале да изврше наређење, наводи се у извештајима.

image