Свет

Мигрант из Сирије ухапшен због планираног бомбашког напада на цркву у Шведској

Оптужени је као мету напада "из радикално исламистичких побуда" предвидео цркву у Шведској, у којој би у том тренутку били присутни верници
Мигрант из Сирије ухапшен због планираног бомбашког напада на цркву у ШведскојGetty © Photo by Jonas Gratzer

Немачка полиција је ухапсила мигранта из Сирије старог 24 године због сумње да је планирао "бомбашки напад" на цркву у Шведској.

У заједничком саопштењу које су у уторак објавили канцеларија државне криминалистичке полиције у Хамбургу и градско јавно тужилаштво, наводи се да је мушкарац наводно ухапшен у граду Кемптен у Баварској.

Иако је првобитно осумњичен да је само саучесник у злочину свог брата, у саопштењу се наводи да је мигрант сада "осумњичен да је припремао озбиљан акт насиља који је опасан по државу", као и за "заједничко спонзорисање тероризма". 

Према садашњим сазнањима, оптужени је као мету напада предвидео цркву у Шведској, у којој би у том тренутку били присутни верници, додаје се у документу.

У ранијем саопштењу поводом овог случаја немачки органи за спровођење закона сугеришу да је напад мотивисан "радикалним исламом".

"Речено је да су двојица држављана Сирије планирали напад са експлозивом који су сами направили како би уништили цивилне циљеве из радикалних исламистичких побуда", наводи се у саопштењу.

image