Свет

Удар на џеп пореских обвезника: Рекордан број миграната који живе у Британији је без посла

Чак 1.689.000 оних који нису држављани Уједињеног Краљевства су незапослени или класификовани као "економски неактивни" јер не траже посао
Удар на џеп пореских обвезника: Рекордан број миграната који живе у Британији је без посла© Tanjug/AP/Maria Ximena

Рекордан број миграната који живи у Британији не ради, што пореске обвезнике кошта више од 8 милијарди фунти.

Званични подаци показују да постоји 1.689.000 оних који нису држављани Уједињеног Краљевства, а незапослени су или су класификовани као "економски неактивни" јер не траже посао.

Податак за други квартал 2024. премашује претходни максимум од 1.676.000 забележених на почетку године и 1.628.000 с почетка 2012. године, према анализи података Државног завода за статистику.

Истраживачи Центра за контролу миграција израчунао је да би подршка незапосленим мигрантима могла да кошта пореске обвезнике чак 8,5 милиона фунти годишње. Међутим, ова процена није укључила трошкове државе за тражиоце азила и стране студенте, што значи да је укупан финансијски одлив вероватно много већи.

"Уз све приче о фискалној 'црној рупи', чини се да влади недостаје очигледна чињеница да масовна миграција изазива економски пандемонијум", рекао је за "Дејли мејл" Роберт Бејтс, директор истраживања Центра за контролу миграција.

"Нема разлога да наставимо да делимо толико дугорочних виза када тренутно морамо да спасавамо преко милион миграната који су већ у Британији, али не раде. Ово је сама дефиниција Понцијеве шеме, а ми ћемо само погоршати проблем ако ускоро не променимо курс", додао је.

Посланик Торијеваца Нил О'Брајен, који је истраживао утицај миграција на радну снагу рекао је да се показује да миграциона политика буквално не функционише.

"Потребан нам је систем у коме су бројеви који долазе ограничени на много нижи ниво и систем је много селективнији. Нико нема проблем са малим бројем висококвалификованих радника који долазе овамо, али то није оно што наша тренутна правила о миграцијама пружају и нажалост нема знакова да ће се то променити под Киром Стармером", додао је.

У међувремену, Министарство унутрашњих послова, филијала британске владе одговорна за имиграцију, нашла се на удару критика због вишеструког прекомерног трошења буџета за тражиоце азила.

image