Свет

Страх од Кине: САД и УК планирају неограничено продужење пакта о сарадњи у области нуклеарног оружја

Планиране измене Споразума о међусобној одбрани долазе у тренутку када савезници крећу у скупу модернизацију средстава одвраћања
Страх од Кине: САД и УК планирају неограничено продужење пакта о сарадњи у области нуклеарног оружјаGetty © Handout / Handout

Британија и САД планирају да на неодређено време продуже уговор којим се регулише размена технологије њихових програма нуклеарног наоружања, пошто обе земље крећу у скупу модернизацију својих средства одвраћања.

Променом се укида претходно десетогодишње ограничење Споразума о међусобној одбрани (МДА) и уследила је након упозорења УН да је сукоб у Украјини изазвао глобалну трку у нуклеарном наоружању.

Кина, коју је Лондон означио као "изазов који дефинише епоху", проширује свој арсенал нуклеарних бојевих глава брзином за коју неки страни званичници кажу да би могла да стави земљу у ранг са Русијом. Северна Кореја је такође повећала своје залихе бојевих глава након што су преговори о њиховом ограничавању пропали 2019.

Предложена промена МДА такође долази након што су Британија, САД и Аустралија покренуле Аукус, трилатерални одбрамбени пакт који има за циљ да се супротстави кинеском присуству у Индо-Пацифику подморницама на нуклеарни погон.

Подморнице, које су изградиле Велика Британија и Аустралија, биће опремљене најновијим америчким технологијама, али неће носити нуклеарно оружје.

"Стављање аранжмана (САД-УК) о размери нуклеарне технологије на трајну основу је прилично значајна промена у њиховом односу", рекао је за "Фајненшел тајмс" Давид Кален, директор Нуклеарне информационе службе, британског истраживачког центра. "То пружа трајну основу за модернизацију британског нуклеарног одвраћања. Такође закључује сарадњу око Аукуса."

Први пут потписан 1958. године и периодично обнављан неколико пута од тада, МДА је централни стуб "посебних односа" Британије и САД и сматра се јединственим споразумом међу државама са нуклеарним оружјем због степена зависности и техничке интеграције.

Пакт - последњи пут обновљен 2014. на 10-годишњи рок који истиче у децембру - дозвољава размену нуклеарних технологија и информација, али не и нуклеарно оружје или контролу над њим. Званичници кажу да споразум омогућава да се осигура безбедност нуклеарног оружја и мотора на нуклеарни погон две земље.

image