Свет

Вештачком интелигенцијом против Кине: АУКУС унапређује своју одбрамбену стратегију

Војна алијанса АУКУС почеће да користи вештачку интелигенцију и технологију за обраду података добијених од сонара, саопштио је Пентагон
Вештачком интелигенцијом против Кине: АУКУС унапређује своју одбрамбену стратегијуGetty © Christopher Furlong / Staff

Сједињене Државе, су, у савезу са Уједињеним Краљевством и Аустралијом у оквиру војног партнерства АУКУС, представиле планове за интеграцију технологије вештачке интелигенције (АИ) у своје одбрамбене стратегије.

Пентагон је саопштио да ће вештачка интелигенција бити коришћена за анализу хидроакустичких података у борби против непријатељских подморница. Како преносе западни портали, Алијанса прави АИ алгоритме који имају за циљ да побољшају прецизно циљање и извиђачке операције.

У оквиру савеза АУКУС, САД, Велика Британија и Аустралија развијају и тестирају напредне војне способности, фокусирајући се претежно на вештачку интелигенцију, електронско ратовање и квантну технологију. Циљ је да се поједностави контрола трговине у сектору одбране, побољша размена информација и минимализују политичке и финансијске баријере у јавном и приватном сектору.

Очекује се да ће АУКУС почетком следеће године покренути нову серију планова за иновације са главним фокусом на електронско ратовање.

Аустралија, Велика Британија и Сједињене Државе планирају да 2024. године спроведу заједничке поморске вежбе дронова и уграде вештачку интелигенцију у различите војне системе, укључујући и поморске патролне авионе, првенствено за праћење кинеских подморница. Вежбе су дизајниране да развију вештине, побољшају интеграцију и брзо појачају софистицираност и обим аутономних поморских система које савезници могу да распореде и њима оперишу, наводи Пентагон.

АУКУС је, како се наводи, спреман да тестира нови метод праћења кинеских подморница помоћу вештачке интелигенције. Авиони америчке морнарице користиће АИ алгоритме за брзу обраду података сонара прикупљених подводним уређајима. САД, Аустралија и Британија су, наводе портали Би-Ен-Ен и "Старс енд страјпс", тестирале уобичајене алгоритме на више система, што је довело до правовремене експлоатације података великог обима, чиме се побољшавају способности против-подморничког ратовања.

Пентагон је изнео планове за следећу фазу америчког пакта о одбрамбеној технологији са Британијом и Аустралијом, укључујући опремање авиона за лов на подморнице вештачком интелигенцијом и покретање вежби за тестирање беспилотне опреме. Други стуб АУКУС-а има за циљ развој и постављање нових технологија укључујући вештачку интелигенцију и аутономију, електронско ратовање, хиперсонику и квантне технологије.

image