Свет

Мистериозна лоби група "тешка" 6 милиона евра плаћа ЕУ званичницима боравак у отменим хотелима

Са чланаринама за које се каже да износе око 50.000 евра, огромно повећање буџета Еурофија изазива забринутост због њиховог утицаја на креирање финансијске политике ЕУ
Мистериозна лоби група "тешка" 6 милиона евра плаћа ЕУ званичницима боравак у отменим хотелимаGetty © Jacek Kadaj

Самопроглашена аналитичарска група која компанијама нуди приступ ЕУ званичницима зарадила је скоро шест милиона евра од финансијског сектора, открива "Политико".

Сам обим прихода Еурофија сада га чини једном од највећих група које лобирају у ЕУ - упркос томе што има само три запослена са пуним радним временом и ниједан јавно доступан рачун.

Главна операција Еурофија је организовање екстравагантних догађаја иза затворених врата - два пута годишње уочи састанака министара финансија ЕУ - који привлаче највише европске званичнике, централне банке и финансијске инсајдере.

Високи чланови Европског парламента са утицајним улогама у финансијском законодавству открили су да је Еурофи платио њихове боравке у хотелима и нека њихова путовања.

Организација је достигла буџет од 5,7 милиона евра 2023. кроз чланарине својих чланова, међу којима су највеће банке, берзе и технолошки гиганти попут "Блекрока", "Голдман Сакса", "Американ експреса", показују јавно доступни подаци.

Ситуација изазива забринутост око природе лобирања у ЕУ: ко плаћа и колико - и какав утицај купује њихов новац? Утицај финансијског сектора у Бриселу био је видљив последњих година кроз попуштање правила за банке и осигуравајуће куће и ублажавање реформи које би могле наштетити интересима сектора.

Еурофи инсистира да не представља интересе финансијског сектора, већ само представља платформу за дискусију. Али њихова финансијска моћ сада их чини једном од највећих лобистичких организација у Бриселу, одмах иза технолошких гиганата као што су "Гугл" и "Епл", који су уложили огромне ресурсе да утичу на бриселску машинерију.

Група може да се похвали чланством више од 100 финансијских играча и буџетом који је порастао за скоро 50 процената од последње расположиве бројке од 3,9 милиона евра за 2020.

То значи да има више ресурса од великих банкарских лобија, моћног лобија фармацеутске индустрије (Европска федерација фармацеутских индустрија и удружења) и пословне групе "Бизнис Јуроп".

Еурофи инсистира да "не заступа комерцијалне интересе" и да делује "из перспективе општег интереса за унапређење целокупног финансијског тржишта".

Борци за транспарентност кажу да је то у супротности са чињеницом да групу финансирају огромне финансијске компаније попут "Амазона" и "Џеј Пи Моргана", које плаћају Еурофију за "привилегију" да сатерају у ћошак регулаторе на њиховим конференцијама.

Еурофи наплаћује чланарину 50.000 евра, кажу финансијски инсајдери. Сто на свечаној вечери, просторија за састанке или место за генералног директора на панелу наплаћују се додатно.

Упркос критикама због трошкова и недостатка транспарентности, званичници ЕУ - нарочито они који могу да утичу на финансијску политику блока - настављају да присуствују њиховим коференцијама.

image