Свет

Зли пилићи и дворепи пси: Шест најчуднијих партија за које је могуће гласати на европским изборима

На изборима за Европски парламент у 27 држава чланица такмичиће се неколико стотина партија, од којих неке баш и нису потпуно озбиљне
Зли пилићи и дворепи пси: Шест најчуднијих партија за које је могуће гласати на европским изборима© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Избори за Европски парламент заказано су за јун, а многе познате странке жестоко ће се борити за гласове грађана из 27 држава које чине Европску унију.

Међутим, многи од њих се неће борити тако тешко, а постоји и мноштво опција које су специјализованије, ако не и потпуно бизарне.

Ово су, према избору "Еуроњуза", шест најбизарнијих партија које ће се надметати за неко од 720 места у Европском парламенту.

1. Партија за говорнике есперанта

На европским изборима у Француској ће се надметати Европска демократска есперанто партија, која се залаже да тај језик – који је вештачки направљен 1887. године – постане један од званичних језика Уније.

"Европска тела функционишу скоро искључиво на енглеском. Европска популација је одсечена од својих лидера", наводи се у њиховим званичним документима.

Да ли је недостатак есперанта заиста разлог зашто се бирачи осећају одсечено од Брисела? У 2019. тако је мислило 18.587 француских бирача, односно 0,08 одсто изашлих на изборе за ЕП.

Она је једна од 28 партија које су учествовале на европским изборима у Француској, али није освојила ниједно посланичко место, баш као партије које се залажу за права животиња и револуционарни комунизам.

2. Партија миленијалаца

Партија миленијалаца није оно што би се помислило да јесте на први поглед. Наиме, није реч о партији која циља гласаче рођење крајем прошлог миленијума, већ оне који желе да дочекају почетак следећег – односно 3000. годину.

Реч је о само једној од неколико ексцентричних партија у Немачкој, у којој гласачи могу да изаберу и партије вегана, хуманиста и бораца за права животиња.

Или би се могли окупити за партију са још специфичнијим циљем – посвећену биомедицинским истраживањима подмлађивања, или потпуном заустављању процеса старења.

Та партија жели да уложи 40 милијарди евра европског новца годишње како би пружио "неограничен здрав живот за све", обећавајући Европљанима да ће моћи да живе хиљадама година.

3. Не гласајте за нас

Грађани који не желе да живе заувек могу да гласају и за друге политичке опције. Или не морају да гласају – то им поручује чешка партија Не гласајте за нас.

На последњим изборима за ЕУ 2019. забележена је рекордна излазност, који се приписује порасту интересовања међу млађим гласачима.

Међутим, скоро половина бирачког тела одлучила је да остане код куће, што указује на мањи ентузијазам о питањима ЕУ у поређењу са националним анкетама.

Пуни назив чешке партије усмерава кориснике на веб-локацију на којој се проглашавају предности "анархокапитализма" – либертаријанске политичке идеологије која се залаже за укидање државних регулатива.

4. Глас за зло пиле

Шведска је једна од земаља са највећим бројем партија које ће се надметати на европским изборима. Међу њима се налази и Партија злог пилета.

"Зло пиле је у почетку била нека наша шала. Заборавио сам тачно како је почела, али је узнапредовала", рекао је оснивач те партије Сванте Строкирк.

Иако партија има какав-такав програм, који укључује реформу закона о ауторским правима, Строкирк је изгледа желео да тестира колико је лако регистровати се за изборе. Показало се да то није претерано тешко.

"Ако сте неко ко жели да гласа за Партију злог пилета, мислим да ионако не бисте гласали, или вас није толико брига за кога гласате", казао је он.

Строкирк је рекао да није сигуран да ли би волео да буде европосланик, али да би "то било кул". 

"Нисам гледао колико коштају некретнине у Бриселу", признао је шведски шаљивџија.

5. Мађарски дворепи пас

Понекад политичке шале могу да постану смртно озбиљне. Примера ради, Покрет пет звездица, који је основао сатиричар Бепе Грило, могао би да освоји 16 од 76 италијанских места у ЕП.

Партија дворепог пса из Мађарске, која је пре двадесетак година покренута у Сегедину као пародија на традиционалне политичке партије, више није толико шаљива.

Иако је партија и даље шаљива, њихова водећа кандидаткиња Маријета Ле је за "Еуроњуз" рекла да су они "почели да скрећу пажњу на проблеме у јавном животу и политици", од поломљених тротоара до корупције.

Она верује да њена партија може да освоји макар једно од 21 мађарског места у ЕП, наглашавајући да би се прикључили европским Зеленима ако у томе успеју.

6. Партија партија

Вероватно најпознатија и најуспешнија хумористичка партија долази из Немачке и носи једноставно име – Партија (Die Partei).

Овог јуна, комичар и оснивач Мартин Сонеборн жели да освоји трећи мандат у Европском парламенту – са манифестом који укључује обећање да ће се обновити Берлински зид и ограничити цене пива и ћевапа.

Како се наводи на сајту Парламента, током својих десет година као посланик у Европском парламенту, Сонеборн није написао ниједан извештај – кључни алат који законодавци користе како би изменили законодавство ЕУ или позивали на политичке промене.

Сонеборн је за "Еуроњуз" рекао да "подиже вео са непрозирних институција ЕУ" – и наводи интервенције о озбиљнијим питањима, попут начина преговарања која је Европска комисија преговарала о уговорима о вакцини против ковида са "Фајзером" и проблематичним односима Уније са Азербејџаном.

"Чини се да се милионима грађана који прате моје говоре на интернету они до сада свиђају", рекао је Сонеборн, додајући да је "кључно је да не бирамо поново странке које су довеле Европу у рат и кризу".

image