Свет

Вашингтон разматра слање крстарећих ракета Кијеву: ЈАССМ ускоро на украјинским Ф-16?

Уколико би се ове ракете лансирале из ваздушног простора на североистоку Украјине, то би украјинској војсци омогућило да дејствују по циљевима руске војске у близини Вороњежа и Брјанска
Вашингтон разматра слање крстарећих ракета Кијеву: ЈАССМ ускоро на украјинским Ф-16?Getty © Richard Baker / In Pictures

САД су близу тога да Украјини испоруче крстареће ракете средњег домета, које би могле да дођу до циљева дубоко у територији Руске Федерације, али ће Кијев морати да сачека неколико месеци да Вашингтон реши техничке проблеме пре било какве испоруке, преноси Ројтерс, позивајући се на америчке званичнике.

У питању су ракете АГМ-158 ЈАССМ (Joint Air-to-Surface Standoff Missiles), које се лансирају из борбених авиона, а очекује се да ће њихово укључивање у нови пакет војне помоћи бити објављено на јесен, иако коначна одлука и даље није донета, наводе три извора из америчке администрације.

Слање ових ракета Украјини, би у великој мери изменило однос снага у сукобу, будући да би се значајни делови Руске Федерације нашле у домету моћног и прецизног наоружања, што изазива забринутост у Бајденовом кабинету.

Поједини војни аналитичари оцењују да би испорука ЈАССМ-а - ракете са малим одразом и већим дометом од било које друге ракете у арсеналу украјинске војске - могла да потисне руске командне центре и складишта за снабдевање неколико стотина километара даље од линије фронта.

Уколико би се ове ракете лансирале из ваздушног простора на североистоку Украјине, то би украјинској војсци омогућило да дејствују по циљевима руске војске у близини Вороњежа и Брјанска, док би на југу Украјинци могли да их користе за дејства по вазудхопловним и поморским базама на Криму.

Ројтерс наводи да су ове ракете до сада биле интегрисане искључиво на борбене авионе америчке производње, што значи да ће Кијев моћи да их лансира са Ф-16, који могу носити по два ЈАССМ-а. Истовремено, један од америчких званичника је изјавио и да је у току процес интегрисања ових ракета на авионе совјетског порекла, којима Украјина располаже, али није прецизирао да ли ће се ЈАССМ интегрисати на МиГ-29, Су-24 или Су-27.

"Испорука ових крстарећих ракета Украјини би такође допринела притиску на Вашингтон да укине ограничења на то како Украјина користи америчко оружје, јер би њихови ефекти били знатно ограничени ако не буде одобрена употреба за дејство по циљевима у дубини руске територије", рекао је службеник Конгреса који упознат са случајем.

Карактеристике ЈАССМ-а

Старији модели ракета, које иначе производи "Локид Мартин", имају домет од око 370 км, док новија верзија ЈАССМ-ЕР има продужени домет од око 1.000 км. Због "стелт" карактеристика, тешко их је уочити на радару, а ове ракете могу летети на малим висинама и бити програмиране да се крећу означеним путањама како би избегле системе ПВО.

За сада није познато која ће тачно верзија бити испоручена Украјини, ако до испоруке дође, али се може претпоставити да је у питању верзија домета 370 км.

Бојева глава ових ракета тежи око 450 кг, али за разлику од "сторм шедоуа" и СКАЛП-а, које су Кијеву обезбедиле Велика Британија и Француска, оне нису примарно дизајниране за пробијање утврђених објеката и бункера. Цена најновије верзије ЈАССМ-ЕР продуженог домета је око милион долара.

Навођење је инерцијално и сателитско, а када се приближи циљу ракета се ослања на инфрацрвену главу за самонавођење која је води до мете. Могуће кружно одступање од циља је око три метра.

"Иако су старије верзије ЈАССМ-а рањиве на електронско ратовање и ометање, глава за самонавођење може послужити за уништавање циља чак и у условима јаког ометања", преноси Ројтерс.

image