Свет

Борис Џонсон нова жртва Вована и Лексуса: Позвао на рушење Кримског моста

Бивши британски премијер је рекао да би волео да има више дара за ратовање и да лично поведе "легију" страних плаћеника у Украјини
Борис Џонсон нова жртва Вована и Лексуса: Позвао на рушење Кримског мостаGetty © Jordan Pettitt/PA Images via Getty Images

Бивши британски премијер Борис Џонсон се нашао на мети руских шаљивџија Вована и Лексуса, који су се представили као идеолог обојених револуција Жак Атали. 

Џонсон је у разговору с руским пранкерима позвао Запад да пошаље Кијеву ракете дугог домета, укине ограничења при употреби западног оружја, и помогне при рушењу Кримског моста.

"Сада би требало да им дамо ракете АТАЦМС. Морамо да им дамо право да користе ово оружје, да уклонимо ограничења на домет... И треба да им помогнемо да сруше Керчки мост, треба да дамо Украјинцима средства да доведу Крим у опасност", рекао је Џонсон.

Подсетимо, Кијев је у ноћи 17. јула спровео напад дроновима на Кримски мост, што су власти у Москви означиле као терористички акт. У експлозији је оштећен део коловоза, повређена је једна девојчица а њени родитељи убијени. Мост је потпуно обновљен и 14. октобра је отворен саобраћај на све четири траке.

Истовремено, он је напоменуо и да би се "Зеленски помирио са губитком Донбаса и Крима 2022." да није било Велике Британије.

Џонсон је такође рекао да би лично волео да води "легију" западних плаћеника у Украјини, али и да би Кијев требало да додатно спусти старосну границу за регрутовање.

"Често пожелим да сам надарен за војне делатности да бих могао да одем да водим легију страних лица у Украјини да сам генерал", рекао је Џонсон шаљивџијама. Снимак шале објављен је на Телеграм каналу Вована и Лексуса.

Запад је већ страна у сукобу

Џонсон, који је са више страна оптужен да је саботирао мировне преговоре у Истанбулу, је додао да сматра да су преговори Москве и Кијева могући, али само у случају "пораза Русије".

"Бојим се да предуслов мора да буде пораз Русије и да Украјинци морају да имају осећај победе, јер мислим да је то једини начин на који мислим да могу да дођу до било каквих преговора", рекао је Џонсон.

Он је оценио да је Запад већ страна у украјинском сукобу.

"Жао ми је што ово могу да кажем, али мислим да већ учествујемо. Ми подржавамо Украјинце. Реалност је таква, и ово је ужасна трагедија, али Украјинци се боре за нас. И мислим да оног тренутка када будемо јавно представили наше снаге, сопствене трупе, да ће то постати сасвим другачија категорија сукоба... Последице није лако предвидети", нагласио је Џонсон.

image