Свет

Анкара потврдила: Ердоган долази на самит БРИКС-а

Након што је објављено да је Турска поднела захтев за придруживање БРИКС-у, из Анкаре стиже вест о будућем самиту који ће бити одржан у Казању
Анкара потврдила: Ердоган долази на самит БРИКС-аGetty © Kayhan Ozer/Anadolu Agency

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган учествоваће на самиту БРИКС-а у октобру, објавила је телевизија Хбертук позивајући се на изворе у председништву Турске.

Ова информација стиже након што је објављено да је Турска поднела захтев за чланство у БРИКС-у.

Портпарол Партије правде и развоја (АКП) турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, Омер Челик казао је да се процес прикључивања Турске БРИКС-у наставља, а да ће ако буде било каквог развоја, поделити информације са јавношћу.

О даљем проширењу групе могло би да се разговара током самита у Казању, у Русији, од 22. до 24. октобра. Малезија, Тајланд и Азербејџан су међу осталим земљама које желе да се придруже.

"Не морамо да бирамо између Европске уније и Шангајске организације за сарадњу као што неки људи тврде", рекао је раније Ердоган. "Напротив, морамо да развијамо наше односе и са овим и са другим организацијама на принципу вин-вин."

Подсетимо, своје учешће на самиту потврдио је и председник Кине Си Ђинпинг. Позив за учешће добио је и председник Србије Александар Вучић.

image