Буркина Фасо започела издавање биометријских пасоша без ознака ЕКОВАС-а

Буркина Фасо, Нигер и Мали заједнички су у јануару објавиле да ће напустити 15-члану Економску заједницу западноафричких држава

Буркина Фасо започела је издавање биометријских пасоша на којима нема никаквих ознака Економске заједнице западноафричких држава, односно ЕКОВАС-а након што је објављено да та земља намерава да напусти тај савез.

"На овом пасошу нема логотипа ЕКОВАС-а. Од јануара Буркина Фасо одлучила је да се повуче из овог тела, а ово је само реализација акције коју је Буркина Фасо већ преузела", рекао је безбедносни министар Буркине Фасо Махамаду Сана, преноси Ројтерс.

Буркина Фасо, Нигер и Мали заједнички су у јануару објавиле да ће напустити 15-члану Економску заједницу западноафричких држава, која је од тада покушавала да убеди све три да преиспитају ту одлуку.

Организација је тада саопштила да би повлачење три земље угрозило слободу кретања и заједничко тржиште 400 милиона људи који живе у блоку.

Откако су њихове војске преузеле власт у серији државних удара између 2022. и 2023, три земље су формирале тросмерни пакт за одбрану и сарадњу познат као Савез држава Сахела и прекинуле дугогодишње војне и дипломатске везе са западним силама, тражећи уместо тога ближе односе с Русијом.