Свет

Буркина Фасо, Мали и Нигер напуштају ЕКОВАС

Претходно је ЕКОВАС најавила могућу војну интервенцију у Нигеру, где се јесенас догодио државни удар и збачен актуелни владар Мохамед Базум, који је уживао наклоност Француске
Буркина Фасо, Мали и Нигер напуштају ЕКОВАС© John Kalapo/Getty Images

Три западноафричке државе Нигер, Мали и Буркина Фасо саопштиле су данас да напуштају Економску заједницу западноафричких држава (ЕКОВАС), наводи се у заједничком саопштењу објављеном на националној телевизији Нигера, преноси Ројтерс.

"После 49 година, храбри људи Буркине Фасо, Малија и Нигера са жаљењем и великим разочарањем констатују да се организација удаљила од идеала својих оснивача и духа панафричког поретка", наводи се у заједничком саопштењу, наводећи да је ЕКОВАС постао "претња" њеним државама чланицама.

Штавише, у саопштењу се критикује одговор ЕКОВАС-а на безбедносне изазове са којима се ове земље суочавају, посебно у борби против тероризма. Такође се осуђују санкције које је увела организација, а које три земље сматрају "незаконитим, нелегитимним, нехуманим и неодговорним".

ЕКОВАС је саопштио да је посвећен тражењу решења кроз преговоре, после најаве три државе да излазе из ове организације. 

Како се додаје, они још увек нису добили формално обавештење о изласку ових афричких земаља из организације.

"Буркина Фасо, Мали и Нигер остају важне чланице заједнице, чија управљачка тела остају посвећена тражењу излаза из политичког ћорсокака кроз преговоре", наводи се у објави ЕКОВАС-а на друштвеној мрежи Икс.

Претходно је ЕКОВАС најавила могућу војну интервенцију у Нигеру, где се јесенас догодио државни удар и збачен актуелни владар Мохамед Базум, који је уживао наклоност Француске.

Сам Париз је званично изјавио да ће, у случају нужде, подржати војну операцију ЕКОВАС у Нигеру.

Нигерски премијер Али Махамане Ламине Зеин раније је оптужио ЕКОВАС за непоштовање договора након неуспеха преговарачке мисије, која је требала да стигне у Нијамеј.

Делегација ЕКОВАС-а навела је да је квар авиона разлог одсуства на разговорима у главном граду Нигера.

Војска Нигера објавила је на националној телевизији крајем јула 2023. да је председник Мохамед Базум смењен са власти.

Лидери већине западних земаља и регионалне организације ЕКОВАС осудили су пуч. 

Почетком августа, учесници хитног састанка начелника генералштабова Оружаних снага земаља ЕКОВАС, одржаног у Абуџи, усвојили су план у случају војне интервенције у Нигеру. 

image