Кина упозорава студенте на лепе људе: Чувајте се, могу вас претворити у шпијуне

Страни агенти, прерушени у академце, истраживаче или консултанте, искушавају своје жртве, нудећи им добро плаћене послове за хонорарни рад у име истраживања тржишта и академске размене, наводи кинеско Министарство државне безбедности

Министарство државне безбедности, главна кинеска агенција одговорна за спољне обавештајне послове и шпијунажу, упозорила је студенте који имају приступ осетљивим подацима да буду опрезни према "згодним мушкарцима и лепим женама", који би могли да их натерају да шпијунирају за друге земље.

Порука је објављена на налогу институције у кинеској апликацији Вичет, са циљем да се спречи да млади буду преварени и угрозе националну безбедност азијског гиганта.

Како се наводи, агенти, прерушени у академце, истраживаче или консултанте, искушавају своје жртве "нудећи им добро плаћене послове за хонорарни рад у име истраживања тржишта и академске размене".

"Они искоришћавају радозналост и спремност младих да испробају нове ствари", додаје се и упозорава да би могли бити "заведени" и позивима на јело, поклонима или обећањима о радним местима.

Министарство државне безбедности упозорава да шпијуни показују интересовање за свакодневни живот, нуде помоћ и решавају проблеме, стичући на тај начин поверење студената, а да се неки чак представљају као брижни "згодни момци" или "прелепе жене", "хватајући" младе студенте у лажне романтичне везе.

Љубавне замке

Додаје се да ће, уколико млада особа покаже интересовање, стране агенције обезбедити бесплатну обуку путем друштвених мрежа, телефона или видео-позива, као и да ће регрутори почети да "манипулишу студентима да учествују у тајнијим илегалним активностима", као што је фотографисање осетљивих војних подручја.

"Ако жртва пружи отпор, руководиоци више неће бити пријатељски настројени и примораће их да наставе да шпијунирају за њих", упозорава агенција.

Кинеске власти нису дале конкретне детаље о страним компанијама које су циљале на студенте. Међутим, Кина је недавно размењивала оптужбе за шпијунажу са Сједињеним Државама и њиховим савезницима усред затегнутих односа између њих.

Министарство државне безбедности Кине је у јуну оптужило британску тајну обавештајну службу, познату као МИ6, да је регрутовала двоје људи, које раде за кинеску владу, да прикупља информације за Уједињено Краљевство.