Свет

Американци у страху од кинеских шпијуна: Залутали туристи или агенти на тајном задатку

Као могућу шпијунски претњу, амерички званичници виде поновљене покушаје кинеских држављана да уђу у америчке војне базе, случајно или намерно, пише "Волстрит џорнал"
Американци у страху од кинеских шпијуна: Залутали туристи или агенти на тајном задаткуwww.globallookpress.com © © US Joint Staff

Кинески држављани, који се понекад представљају као туристи, приступили су војним базама и другим осетљивим локацијама у САД чак 100 пута последњих година, тврде амерички званичници, који инциденте описују као потенцијалну шпијунску претњу.

Министарство одбране, ФБИ и друге агенције покушавају да ограниче ове инциденте у којима учествују људи које су званичници назвали "разбијачима капија" због њихових покушаја, случајних или намерних, да уђу у америчке војне базе и друге објекте без одговарајућег овлашћења, пише "Волстрит џорнал".

Као примери наводе се случајеви кинеских држављана затечених на америчком ракетном полигону у Новом Мексику, али и оних за које се чинило да су рониоци који су пливали у мутним водама у близини места за лансирање ракета америчке владе на Флориди.

Чини се да су инциденти, које амерички званичници описују као облик шпијунаже, осмишљени да тестирају безбедносне праксе у америчким војним објектима и на другим савезним локацијама. Званичници упознати са праксом кажу да су појединци најчешће кинески држављани који су присиљени да уђу у службу и од којих се тражи да поднесу извештај кинеској влади.

Овакви случајеви се понекад дешавају у руралним областима за које званичници кажу да их посећује мало туриста и да су далеко од комерцијалних аеродрома.

У чланку се подсећа да напетости између Пекинга и Вашингтона расту, нарочито након што је кинески балон прелетео САД почетком ове године носећи, како су амерички званичници тврдили, шпијунску опрему за надзор. Наводи се и да постоји забринутост у САД да Пекинг користи нетрадиционална средства за прикупљање обавештајних података на америчком тлу, било кроз приближавање базама или преко комерцијалне опреме кинеске производње која би се могла користити за шпијунирање.

Званичници Беле куће и Одељења за унутрашњу безбедност одбили су да коментаришу, а Пентагон је само уопштено одговорио на питања у вези с овим наводима. 

Кинеска амбасада у Вашингтону оспорила је америчке тврдње о инцидентима.

"Такви наводи су недобронамерне измишљотине", рекао је Лиу Пенгиу, портпарол амбасаде наводећи да позивају надлежне америчке званичнике да одустану од хладноратовског менталитета, престану са неоснованим оптужбама и учине више на јачању међусобног поверења између две земље и пријатељства између два народа.

Инциденти су забрињавајући и Конгрес би могао да размотри законе о овом питању, каже члан обавештајног одбора Џејсон Кроу истичући да су законодавци забринути јер већина незаконитих упада спада у кршење државних и локалних закона, а не савезних.

Неки упади су бенигни, попут оних када људи прате гугл мапе како би стигли до најближег "Мекдоналдса" или "Бургер Кинга" који се случајно налази у оближњој војној бази. Има и оних забрињавајућих, упозоравају извори листа упознати са овим питањем.

Званичници су описали инциденте у којима кинески држављани кажу да имају резервацију у хотелу у бази. У недавном случају, група кинеских држављана, који су тврдили да су туристи, покушала је да прогура стражаре у Форт Вејнрајту на Аљасци, рекавши да имају резервације у комерцијалном хотелу у бази. У бази се налази 11. ваздушно-десантна дивизија војске, која је фокусирана на арктичко ратовање.

Проблем прикупљања обавештајних података на овај начин добро је познат у обавештајним круговима, рекла је виши сарадник у Центру за стратешке и међународне студије у Вашингтону Емили Хардинг, бивша заменица директора особља у Сенатском комитету за обавештајне послове. 

"Предност Кинеза је што су вољни да бацају људе за прикупљање података у великом броју. Ако неколицина буде ухваћена, америчкој влади ће бити веома тешко да докаже било шта осим ометања поседа, а они који не буду ухваћени вероватно ће прикупити нешто корисно", рекла је Хардинг.

Продори у базе сматрају се забрињавајућим и растућим трендом, указују амерички војни и други званичници.

У неким случајевима, појединци су неовлашћено приступили бази, "често повећавајући брзину док пролазе кроз безбедносне контролне пунктове", рекла је портпаролка Пентагона Сју Гоф.

"Ове особе се често кривично гоне, забрањен им је убудуће приступ објектима и проводе их ван базе", рекла је она.

Гоф је одбила да коментарише конкретне инциденте, наводећи безбедносне разлоге.

Пентагон је саопштио да је од 2018. спровео неколико безбедносних прегледа база, од којих су неке у договору са другим агенцијама. Преглед обављен крајем прошле године фокусирао се на физичку сигурност око 1.400 контролних пунктова у базама америчке војске, као и на друге аспекте безбедности базе.

Сваког дана постоји више од 10.000 "контролисаних враћања" са капија војних база. Углавном су то возачи који су збуњени куда треба да иду и упућени су натраг без инцидената. Неки од њих захтевају додатне провере, а неки и истрагу.

"До сада ниједан од тих инцидената не указује на шпијунажу", рекла је Гоф о тим случајевима.

Међутим, постоје и други озбиљни инциденти који изазивају забринутост америчких власти. Наводе се поновљени случајеви у којима су пронађени кинески држављани како сликају на полигону америчке војске, тврде обавештени неименовани извори.

Дешава се, на пример, да напусте подручје Националног парка Вајт Сендс, где посетиоци воле да се спуштају низ пешчане дине на изнајмљеним тобоганима, и пређу на суседну локацију за ракете, рекли су званичници.

У неким случајевима, појединци су користили чак и дронове.

Било је поновљених инцидената у обавештајном центру са седиштем у Ки Весту, Флорида, почевши од пре неколико година, где су кинески држављани, који су рекли да су туристи, пронађени како пливају у водама у близини војног објекта и фотографишу.

У најмање једном случају, такав упад довео је до хапшења и кривичног гоњења који су јавно објављени. Године 2020, тројица кинеских држављана осуђена су на око годину дана затвора након што су се изјаснила кривим за илегални улазак у Ки Вест.

У другом инциденту, изгледа да су кинески држављани пронађени како роне код Кејп Канаверала, где се налази Свемирски центар Кенеди. Ово подручје је место лансирања шпијунских сателита и других војних мисија. 

Амерички званичници такође описују инциденте око Беле куће у којима кинески држављани који се представљају као туристи напуштају предвиђено подручје за обилазак како би сликали терен, укључујући опрему за комуникацију и положаје чувара, пре него што их је отерала Тајна служба.

Кинескиња је 2019. осуђена на осам месеци затвора за незаконит улазак на имање Мар-а-Лаго бившег председника Доналда Трампа на Флориди. Ушла је на имање носећи два пасоша, четири мобилна телефона и другу електронику.

У многим случајевима, они који су ушли у базе, очигледно намерно, једноставно су накратко притворени, а затим испраћени из земље, рекли су званичници упознати са инцидентима.

Чини се да ниједан случај није довео до оптужби за шпијунажу, али у инциденту из 2019. године, двоје кинеских дипломата протерано је из земље због сумње да су шпијунирали након што су се са својим супругама непрописно одвезли у Заједничку експедициону базу Литл Крик, веома осетљиву базу у којој се обучавају елитне јединице америчке војске.

Кина је негирала да су дипломате умешане у шпијунажу.

image