Свет

Чешка забрањује двојно држављанство за Русе

Грађани који желе да постану чешки држављани могли би да буду приморани да се одрекну руских пасоша
Чешка забрањује двојно држављанство за РусеGetty © Aaftab Sheikh

Чешка би ускоро могла да обавеже Русе да се одрекну пасоша како би стекли држављанство земље ЕУ, објавио је лист "Блеск".

Амандман на закон о држављанству поднела је странка Градоначелници и независни (СТАН). Посланик Мартин Екснер је наводно рекао да ће се услов једног држављанства односити на све руске држављане, са изузетком тражилаца азила и неких других посебних случајева.

Амандман би могао да укључи и нова правила која се тичу даљег продужења привремене заштите за избеглице из Украјине.

"Не можемо дозволити да у време када Русија предузима непријатељске акције не само против Украјине, већ и против нас и других земаља ЕУ, њени грађани могу да стекну чешко држављанство, а самим тим и сва права у вези с тим", рекао је Екснер.

Статистички подаци Министарства унутрашњих послова наводно су показали да око 5.000 странаца сваке године добије чешко држављанство, од којих су већина Украјинци, Словаци и Руси. Сукоб у Украјини довео је до значајног пораста броја странаца који бораве у земљи.

Странци имају право да поднесу захтев за држављанство након што су боравили у Чешкој најмање десет година и морају да положе испит из чешког језика да би га добили. У међувремену, и сами чешки држављани могу да добију двојно и више држављанстава, у складу са прописима ЕУ.

У 2023. више од 1.000 Руса је добило чешке пасоше, што је за 50 одсто више у односу на претходну годину, наводи се у извештају. У земљи тренутно живи око 40.000 Руса са дозволом за привремени или стални боравак.

"Питање је колика је лојалност ових људи нашој држави", рекао је Екснер и додао: "Не може се искључити да бар један део њих Чешку сматра непријатељском државом и да може да буде коришћен од стране Русије у будућности за разне облике политичког притиска".

Руски грађани ће морати да бирају да ли желе да припадају Чешкој или Русији, закључио је посланик.

Чешка, чланица НАТО-а, била је међу најгласнијим критичарима Русије унутар ЕУ усред текућег сукоба у Украјини. Осим што је подржао све санкције ЕУ, послао војну помоћ Кијеву и ограничио трговину са Москвом, Праг је такође потпуно престао да издаје визе и пооштрио визна правила за руске дипломате.

image