Свет

Збогом петродолару: Саудијска Арабија спремна за петројуан

Министар индустрије Саудијске Арабије каже да је земља спремна да "проба нове ствари" у односима са Кином, као и да су кинеске компаније "добродошле"
Збогом петродолару: Саудијска Арабија спремна за петројуанGetty © Pool / Pool

Саудијски министар индустрије Бандар ел Кораеф рекао је да је његова земља "отворена за нове идеје", укључујући употребу јуана у трговини сировом нафтом.

Нафтом богата блискоисточна држава заинтересована је за кинеске производе као што су електрична возила (ЕВ), путнички авион Ц919 и инфраструктурне пројекте обновљиве енергије у покушају да диверсификује своју економију, пише "Саут Чајна морнинг пост".

"Верујемо да ће Саудијска Арабија учинити оно што је у њеном најбољем интересу... али мислим да ће Саудијска Арабија увек покушавати нове ствари и отворена је за нове идеје, а ми покушавамо да не мешамо политику са трговином", рекао је министар.

Шире усвајање петројуана – скраћеница за употребу кинеске валуте у прекограничној трговини сировом нафтом – сматра се следећим кораком у интернационализацији јуана и представља изазов свеприсутном америчком долару на глобалним тржиштима роба.

Употреба кинеске валуте је повећана - као и трговина са Русијом, највећим кинеским извором сирове нафте – након што је Москва била искључена из система америчког долара по почетку Специјалне војне операције 2022.

image