Свет

Краљ мима: Како је Трамп постао заштитник мачака (и патки)

На друштвеним мрежама проширила се прича о мигрантима с Хаитија који једу кућне љубимце, док у њеној позадини стоји озбиљан проблем с америчким отвореним границама, питањем које је велики адут у Трамповој кампањи
Краљ мима: Како је Трамп постао заштитник мачака (и патки)© Printscreen/X/House Judiciary GOP

Иако су творци чувене анимиране серије "Симпсонови", као да поседују времеплов, предвидели многа дешавања у свету, посебно у америчкој политици, ипак нису ни наслутили да ће се управо у Спрингфилду повести борба за право на живот кућних љубимаца који страдају од руке Хаићана, мигрантске популације која је преплавила овај град у Охају, и да ће заштитник мачака, али и патки бити Доналд Трамп, чије су председниковање такође "обрадили пре времена".

Све је почело од снимка у градској скупштини 27. августа на којем један од суграђана говори да су "Хаићани у градском парку хватали патке, одсецали им главе и јели их", а који је потом постао виралан – између осталих поделио га је и милијардер Илон Маск.

Потом су почели да се ређају бројни написи – становник Спрингфилда објавио је на Фејсбук групи да је њиховој познаници нестала мачка коју је потом видела да "виси са гране, као да сте обесили јелена за клање, а они [Хаићани] су је транжирали да би је јели"

Додатан хаос је настао након што је "откривено" да се у неким заједницама заиста једу мачке, и да су Хаићани једна од њих.

Тврдња коју су преузели већ поменути Маск, бројни утицајни републиканци, чак и кандидат Трамповог потпредседника Џеј Ди Венс заправо потиче од озбиљног проблема – лоше мигрантске политике коју воде актуелни председник САД Џозеф Бајден и његова потпредседница и могућа шефица Беле куће Камала Харис.

Наиме, Спрингфилд, чија је популација пре четири године била 60.000 становника, запљуснуо је мигрантски талас – чак 20.000 Хаићана се доселило у град погоршавајући већ лошу стамбену ситуацију.

Мрежом колају апели грађани који се жале да их новопридошлице малтретирају, некима су запосели дворишта, бацају смеће на све стране, док је врхунац настао прошле године када је илегалац с Хаитија изазвао тешку саобраћајну несрећу школског аутобуса у којој је погинуло 11-годишње дете.

Док демократе отвореност америчких граница правдају бајкама о мултикултуралности, што истиче и Харисова, а помињали су и храну као мост којим се бришу разлике – додуше нико није говорио о конзумацији кућних љубимаца – републиканци се залажу за строга правила уласка у Америку, а Доналд Трамп најављује "највећу депортацију истих" уколико освоји нови председнички мандат.

Дакле, имигранти су једна од најважнијих ставки Трампове кампање – уочи његове данашње прве дебате с Харисовом републиканци су поставили компјутерски генерисану фотографију на којој бивши председник грли мачку и патку.

Републикански сенатор из Тексаса Тед Круз објавио је фотографију две мачке које се грле уз натпис: "Молим вас, гласајте за Трампа да нас хаићански имигранти не би појели."

Следе бројне варијације на тему:

"Избор је јасан. Трамп 2024. Трампе, спаси нас. Гласајте за Трампа."

"Гласајте за Трампа како бисте спасли кућне љубимце од Хаићана."

Или, играјући се паролом "Црни животи су важни", "Мачји/пачји животи су важни".

Шалу на страну, Џеј Ди Венс је објавио да је већ месецима говорио о "хаићанском проблему" у Охају, где мигранти, како је рекао, "цеде социјалне службе и уопштено праве хаос". 

"Извештаји сада показују да су становницима кућне љубимце отели и појели људи који не би требало да су у овој земљи", написао је он на Иксу те упитао, алудирајући на Камалу Харис: "Где је наш погранични цар?"

Наравно, медији главног тока покушавају да прошире вести о републиканском троловању, тврдећи да нема званично заведених случајева повређених или убијених кућних љубимаца у Спрингфиду већ да је све ово прича која живи само на друштвеним мрежама.

image