Свет

Криза, каква криза? Рекордан број илегалних прелазака америчко-мексичке границе у децембру

Званичници су регистровали више од 371.000 илегалних прелазака јужне границе САД
Криза, каква криза? Рекордан број илегалних прелазака америчко-мексичке границе у децембруGetty © John Moore / Staff

Рекордан број илегалних имиграната прешао је америчко-мексичку границу прошлог месеца, према подацима које је објавила америчка Царина и гранична заштита (ЦБП), док се пограничној кризи која бесни у САД не назире крај.

Чак 371.036 илегалаца ухваћено је у покушају да незаконито уђу у Сједињене Државе у децембру, показују подаци, чиме је оборен претходни рекорд од 341.392, постављен у августу 2023.

У међувремену, републиканци у Представничком дому покушавају да издејствују опозив шефа Одељења за унутрашњу безбедност (ДХС) Алехандра Мајоркаса због његовог (не)решавања кризе илегалне имиграције.

Републикански представник Марк Грин, који позива на опозив Мајорскаса, оптужио је шефа ДХС-а да је "намерно отворио границе".

Грин је, као и многе његове колеге републиканци, оптужио Бајденову администрацију да је ублажила граничну политику и отворила врата оштром приливу илегалних странаца.

Званичници Бајденове администрације одбацују оптужбе, тврдећи да чине све што могу да зауставе прилив и за рекордан број имиграната окривљују различите факторе попут сезонских флуктуација, мањкавог имиграционог система - чак и климатских промена, пише "Бизнис инсајдер".

У међувремену, гласачи су све више забринути због граничне кризе, а недавна анкета је показала да је имиграција постала највећа брига, што је инфлацију пребацило на друго место. Истовремено, подршка Бајдену све више пада док подршка бившем председнику Доналду Трампу који је обећао да ће решити граничну кризу расте.

image