Свет

Нова нормалност Европе: Високи рачуни за струју, индустрија која пропада и једна слаба шанса за спас

Европска унија клизи у "спору агонију"
Нова нормалност Европе: Високи рачуни за струју, индустрија која пропада и једна слаба шанса за спасGetty © Tom Werner

Санкције које је ЕУ увела Русији због Специјалне војне операције обиле су се Европљанима о главу.

Пре сукоба у Украјини, годишњи рачун за струју једне просечне немачке фабрике за производњу пластичне робе и делова износио је око 80.000 евра. Сада је скоро двоструко виши. У међувремену, цене за купце су порасле, док су се профитне марже смањиле.

"Мотор Европе", па са њим и ЕУ, ушао је у забрињавајућу нову нормалу, где су цене енергије двоструко веће од оних у иностранству.

Широм ЕУ, производња из кључних енергетски интензивних сектора попут хемикалија и челика опада. Постројења се гасе. Некадашњи индустријски шампиони најављују отпуштања.

Ако се ствари не промене, европска индустрија ће постати небитна, упозорио је у понедељак економски гуру ЕУ и бивши шеф Европске централне банке Марио Драги.

То је дијагноза коју званичници ЕУ у Бриселу, који су наручили Драгијеву процену, у потпуности подржавају и покушавају да промене, пише "Политико". Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да је Драгијев предлог за убрзање европске зелене индустрије "у суштини иста идеја коју они гурају".

Али времена је мало. Биће потребне године да се спроведе структурна промена за долазак јефтиније обновљиве енергије. У међувремену, кинеска хиперпродукција једе удео на европском тржишту код куће и у иностранству, а нове технологије гладне енергије, попут електричних возила и вештачке интелигенције, оптерећиваће локалне енергетске мреже.

"Први пут од Хладног рата", рекао је Драги, "морамо искрено да страхујемо за свој опстанак".

Нова нормала

Европа је избегла непосредни енергетски шок после увођења санкција Москви боље него што се очекивало. Цене су порасле, али резерве нису нестале. Државе су пронашле нове изворе горива. Домаћинства су, у целини, имала грејање, уз помоћ селективног гашења индустрије.

Од тада су цене енергената пале. Али су и даље више него што су били пре 2022. године, и што је најважније, више него код конкурената. Међународна агенција за енергетику процењује да је 2023. струја у Европи коштала дупло више него у САД.

Разлог је прелазак са јефтиног руског гаса на скупи течни природни гас. За разлику од московског гаса, ЛНГ не долази са дугорочним уговорима који стабилизују цене. Гас једноставно иде ономе ко понуди највећу понуду. Нестално слободно тржиште одлучује.

Стари континент се сада ослања на гас који кошта четири до пет пута више него у САД. То је последица лоше опкладе. Годинама се ЕУ - а посебно Немачка - ослањала на Русију. Сада је европска индустрија зависна од горива из САД и Блиског истока.

"Мислим да је нова норма знатно већа зависност од ЛНГ-а који долази из Катара и из САД", рекла је Хелен Томпсон, професор политичке економије на Универзитету у Кембриџу. То значи изложеност пожарима на Блиском истоку, као и "јо-јо" америчкој политици.

Није само немачка индустријска производња у паду - испод нивоа из 2021. је и у Француској и Италији. А ЕУ је од пандемије укупно изгубила преко 800.000 радних места у производњи, према анализи Европског синдикалног института.

"Цене енергената су сада препрека", рекао је Оливије Ракау, главни немачки економиста у "Окфорд економиксу". "Нема доброг разлога за производњу одређених ствари у Европи из пословне перспективе."

Где сунце сија?

Пошто индустрија пропада, а јефтини гас је сада мисаона именица, заговорници зелене индустрије су искористили прилику да прогурају своје преферирано решење: обновљиву енергију.

ЕУ је прошле године добијала 44 одсто електричне енергије из обновљивих извора, у односу на 37 одсто пре СВО.

Упркос томе, Европа неће моћи да "структурално смањи трошкове електричне енергије пре средине 2030-их", упозорава Симоне Таљапијетра, стручњак за индустријску политику у Бригеловом истраживачком центру.

За сада, соларна енергија је најбрже растући обновљиви извор енергије. Јефтини кинески панели које субвенционише Пекинг су свуда. За купце, то је исплативоо. За политичаре, то изазива тескобу. Европски произвођачи соларне енергије нестају без сличне државне подршке, а Кина сада има скоро потпуну контролу над соларном опремом на континенту.

"Кина тренутно стоји иза 95 одсто соларне енергије у Европи", рекла је Белинда Шапе, аналитичарка Центра за истраживање енергије и чистог ваздуха. "Мало је вероватно да ће се то заиста променити у кратком року."

За разлику од природног гаса, соларни панели настављају да производе струју годинама након постављања. Али Кина, моћни геополитички ривал, сада ефективно контролише увођење фотонапонске енергије у ЕУ.

Опстанак најспособнијих

Решавање ових проблема је сада главни приоритет ЕУ.

Корени ЕУ су у тешкој индустрији, са оснивањем Европске заједнице за угаљ и челик 1951. Велики индустријски пад био би тежак ударац, симболички и економски.

"Буџетски дефицити експлодирају у већини економија", рекао је "Политику" неименовани и дипломата ЕУ. Ако ЕУ не буде могла да смањи цене енергената, биће угрожене војне и одбрамбене способности Уније, социјални програми, додао је.

Укратко, закључио је дипломата", "нај***ли смо у случају да не будемо довољно брзи."

image