Свет

Цена права ситница: 400 милијарди евра за део зелене агенде ЕУ

Потребна су огромна улагања за повезивање приобалних ветроелектрана у европским водама са крајњим потрошачима до 2050.
Цена права ситница: 400 милијарди евра за део зелене агенде ЕУGetty © John Moore / Staff

Европска комисија је, у оквиру свог плана развоја мреже обновљиве енергије на "морски погон", поставила циљ изградње приобалних ветроелектрана у европским водама од најмање 60 гигавата (ГБ) до 2030. и од 300 гигавата до 2050.

Ови циљеви представљени су у данас објављеном плану Развоја приобалне мреже који је објавио ЕНТСО-Е, удружење европских оператора преносних система који управљају електричним мрежама у свакој земљи, пише "Еурактив".

Према подацима које је прикупио ЕНТСО-Е, земље ЕУ имају до 354 ГВ "поморских" обновљивих извора енергије у пројекту који би требало да буде завршен до 2050. године, цифра која се пење на 496 ГВ када се додају Норвешка и Уједињено Краљевство.

Али повезивање тих ветроелектрана са крајњим потрошачима неће бити јефтино, упозорава се у извештају.

"Укупна инвестиција од више од 400 милијарди евра биће потребна" за повезивање приобалних ветроелектрана са крајњим потрошачима. Процењује се да би инфраструктура потребна за повезивање "могла да покрије до 54.000 километара рута у европским водама, што је скоро 1,5 пута дуже од екватора".

"Довођење ове енергије на обалу само је половина приче, такође треба да се донесе људима који ће је користити", рекао је Дејмиан Кортинас, председник одбора ЕНТСО-Е и додао да постоје и други проблеми попут прекидача кола који неће читав систем избацити из погона, материјал за изградњу инфраструктуре, блиска сарадња влада.

"Акциони план мреже је политички подстицај који нам је потребан да бисмо ово остварили", рекао је Кортинас. "То не значи да ће бити лако, али ће бити корисно", додао је.

image
VV inauguration
banner