Жустра дебата Трампа и Харисове: Економија, мигранти и право на абортус кључне теме

Потпредседница САД држала се боље од Џозефа Бајдена

Бивши председник Доналд Трамп и потпредседница Камала Харис сусрели су се, први пут, у Филаделфији у жестокој дебати која би могла да одреди ток америчке политике у будућности.

Харисова је имала проблема на почетку своје прве - и могуће једине - дебате са Трампом уочи новембарских избора, док су двоје кандидата "спаринговали" око инфлације и међународне трговине.

На самом почетку 90-минутног шоуа током ког су се кандидати подбадали и оптуживали једно друго да лажу, Харисова је пришла Трампу, пружила му руку и представила се: "Камала Харис".

"Драго ми је. Забавите се", одговорио јој је Трамп.

Иако је наступ Харисове био неупоредиво бољи од њеног претходника, председника Џозефа Бајдена (није замуцкивала много, није била погубљена, чак је у неколико наврата успела и да га изнервира), потпредседница САД избегла је да одговори на вероватно најважније питање за бираче "да ли боље живимо сада или пре четири године".

Уместо тога, нетачно је тврдила да Трамп намерава да уведе "порезе" на свакодневну робу, док она намерава да "ограничи" цене исте. Такође је причала о будућности и ономе што она назива "економијом прилика".

Трамп јој је "ускочио у помоћ" и подсетио све да је инфлација која и даље мучи Америку "најгора у историји земље" за разлику од времена када је он био председник и када је економија била "рекордно" снажна.

"Ископирала је Бајденов план. То су четири реченице које практично значе, 'ох, пробаћемо да снизимо таксе'. Она нема план", рекао је.

"Људи не могу да изађу и купе житарице, сланину, јаја или било шта друго. Људи наше земље апсолутно умиру. Они су уништили економију", рекао је Трамп.

Трамп ју је такође оптужио да нема јасну визију коју политику жели да води и да је "све у шта је веровала пре три, четири године, сада одлетело кроз прозор".

"Сада се користи мојом филозофијом", рекао је. "Заправо, послаћу јој МАГА (Make America Great Again - Трамов слоган) качкет."

Бивши председник је оптужио Харисову да је "марксиста" и да ће се, ако буде изабрана, њена политика променити што ће бити "крај Америке".

Трамп је искористио и проблем са мигрантима на јужној граници САД - за који је потпредседница била директно задужена и није урадила ништа - и оценио да је Бајденова администрација ту урадила "катастрофалан" посао. Њихова политика је по питању имиграције да "мрзе нашу земљу", рекао је.

"Дозволили су улаз криминалцима, много, много милиона криминалаца. Дозволили улаз су терористима", рекао је Трамп. "Уништили су ткиво наше земље."

Трамп је подсетио и на ситуацију са мигрантима у Охају, где је, наводно, угрожена популација кућних љубимаца, што је Харисова одбацила као лаж.

Харисова га је оптужила да "користи расу да подели америчко друштво". 

"Искрено, мислим да је трагедија што имамо некога ко жели да буде председник који је доследно, током своје каријере, покушавао да користи расу да подели амерички народ. Знате, ја верујем да велика већина нас зна да имамо много више заједничког од онога што нас раздваја, и не желимо овакав приступ који само стално покушава да нас подели, а посебно по раси", рекла је она.

Ни срамно повлачење Американаца из Авганистана није заборављено. То повлачење било је "једна од најнекомпетентније 'решених' ситуација које је ико видео", рекао је Трамп.

Харисова је узвратила нападом на Трампов углед на глобалној позорници и тврдила да му се светски лидери смеју, а није пропустила ни да му се подсмева због више суђења која му прете - многа од којих су покренуле демократе. 

"Пропутовала сам свет као потпредседница Сједињених Држава, а светски лидери се смеју Доналду Трампу", рекла је Харисова и додала да су јој неки војни лидери рекли да је он "срамота".

Према њеним речима, руски председник Владимир Путин - са којим Трамп тврди да има добре односе - би "појео Трампа за доручак".

Харисова је тврдила да је бивши председник остао у Белој кући, онда би руски председник сада седео у Кијеву и не би скидао поглед са остатка Европе, почевши од Пољске.

Она је оптужила Трампа да би његово решење сукоба у Украјини било да "одустане" и препусти бојиште Русима, док њена администрација намерава да настави да подржава "праведну борбу" Украјинаца.

"Вероватно сам добио метак у главу због ствари које говоре о мени", одговорио јој је Трамп. "Они су претња демократији."

Tрамп је поручио и да се залаже за што скорије преговоре о примирју у Украјини где су "страдали милиони" и сугерисао да се Бајденова администрација "игра са  изазивањем трећим светским ратом".

"Желим да рат престане. Желим да спасем животе… Милиони људи страдају… То је много горе од бројева које добијате, а који су лажни", рекао је он. Трамп је на директно питање модератора да ли је у интересу САД да победи Украјина, рекао: "Мислим да је у најбољем интересу САД да се овај рат заврши и да се само заврши. Морамо да преговарамо о договору јер морамо да спречимо да сви ови људски животи буду уништени."

Када је реч о питању абортуса, односно женских права на исти, Харисова је рекла да Трамп намерава да уведе националну забрану абортуса без изузетка, што није тачно. Трамп је више пута поновио, чак и током дебате, да верује у изузетке у случају да је трудноћа резултат силовања, инцеста или угрожава живот мајке.

Харисова је успела да изнервира Трампа коментаром да су му предизборни скупови све мањи.

"Позваћу вас да присуствујете једном од скупова Доналда Трампа јер је то заиста занимљива ствар за гледање", рекла је она. "Видећете да током својих скупова говори о измишљеним ликовима попут Ханибала Лектора. Говори о ветрењачама које изазивају рак. И оно што ћете приметити је да људи рано одлазе са његових митинга од исцрпљености и досаде."

Трамп јој је жустро одговорио да, за разлику од њега, људи не одлазе на њене митинге. "А они који оду, она превози и плаћа."

Харисова је провела пет дана утаборена у хотелу у центру Питсбурга, припремајући се у интензивном "дебатном кампу", који је укључивао бројне лажне дебате. 

Трамп је провео већи део викенда у свом голф клубу у Њу Џерсију, учествујући у мање формалним "седницима о политици" са сарадницима и савезницима, али је у суботу отпутовао у Висконсин на предизборни скуп.

Само два месеца од дана избора, улози су високи за оба кандидата. Трамп има проблема да калибрише поруку против нове противнице, и то се осетило и на дебати где је Харисова успела неколико пута да га "подбоде" да реагује бурније него што је желео.

Са друге стране, Харисова је у дебату ушла са далеко мање искуства од Трампа, и избегавала је сва "шкакљива" питања. Такође, почетно одушевљење демократа Харисовом је избледело.

Анкете уочи дебате показале су да су Трамп и Харис изједначени, док бивши председник има предност у четири од седам "неодлучних" држава које ће одлучивати о изборима.

Телевизија "Фокс њуз" је предложила другу дебату у октобру. Док је Харисова изразила спремност за исту, Трамп не делује претерано заинтересовано. "Сада жели још једну, јер је вечерас поражена, али не знам да ли ћемо ићи поново", рекао је он новинарима.

"Разлог због којег водите другу дебату је ако изгубите, а они су изгубили", рекао је водитељу "Фокс њуза". "Али размислићу о томе."

"Мислим да је ово била моја најбоља дебата", додао је Трамп."Показао сам колико су слаби, колико су патетични и шта раде да униште нашу земљу, на граници, са спољном трговином, са свиме."