Свет

Имигранти испоручени испред куће Камале Харис

Три аутобуса пуна имиграната стигла су из Тексаса до резиденције потпредседнице САД Камале Харис у Вашингтону касно на Бадње вече
Имигранти испоручени испред куће Камале Харис© Tanjug/WJLA via AP

Око 130 миграната послао је гувернер Тексаса Грег Абот, који од априла периодично аутобусима шаље мигранте из те америчке савезне државе у градове које воде демократе, укључујући Вашингтон, Њујорк, Чикаго и Филаделфију, а у знак протеста због имиграционе политике администрације америчког председника Џозефа Бајдена, односно како би ослободио Тексашане терета рекордне илегалне имиграције.

Аутобуси су наводно првобитно кренули ка Њујорку, али су преусмерени због лошег времена и температура испод нуле, пише "Бизнис инсајдер".

Многи мигранти били су само у мајицама и сандалама, носили су ћебад да би се угрејали. Харисова није поздравила незване госте и они су убрзо по доласку пребачени до оближње цркве.

"Тексас ће наставити да шаље мигранте све док председник Бајден и Харисова не обезбеде границу", изјавио је Абот у септембру када је, такође, послао мигранте до резиденције потпредседнице САД.

Канцеларија гувернера Абота саопштила је да је од пролећа та држава аутобусима превезла више од 8.700 миграната до Вашингтона.

Насупрот имиграционој политици бившег председника Доналда Трампа под називом "Тајтл 42", која је омогућавала САД да врате имигранте с граница, Бајденов план "отворене границе" предвиђа слободан улазак у Америку, што ће довести око 2,6 милиона илегалаца следеће године, и уједно оборити овогодишњи рекорд од око 2,3 милиона улазака имиграната у Сједињене Државе.

По преласку границе многи имигранти кратко време проводе у притовору а потом их пуштају. Процењује се да је од фебруара 2021. до октобра 2022. године око 1,4 милиона људи пуштено у САД.

Недавна анкета "Лос Анђелес тајмса" показала је да се 65 одсто Американаца противи оваквој имиграционој политици, те сматра да илегалце треба притварати и враћати у Мексико док се разматрају њихови захтеви за азил.

image
VV inauguration
banner