Свет

Од легализације психоделичних дрога до лова на рисове: О чему ће све гласати Американци

О предлозима који су усредсређени на изборну политику, повећање минималне плате и легализацију марихуане гласаће се у више држава
Од легализације психоделичних дрога до лова на рисове: О чему ће све гласати АмериканциGetty © SDI Productions

Бирачи у 41 америчкој држави ће у новембру, поред избора председника, одлучивати о више од 150 мера, које покривају широк спектар тема - од начина на који се воде избори и ко добија плаћено боловање до забране лова на трофејне животиње и сузбијања крађе у малопродаји.

Узете заједно, ове мере имају потенцијал да преобликују државну политику о кључним питањима широм земље - што је доказано током последње деценије успешним акцијама за проширење здравственог осигурања и легализацију марихуане, наводи "Политико".

Док су референдуми о абортусу привукли највише пажње, бирачи ће у новембру разматрати десетине других питања. Ово су нека од њих:

Избори

Неке од овогодишњих најжешће вођених битака воде се око тога ко гласа и како. Предлози који се односе на гласање по рангираном избору, преуређивање округа и друга питања везана за изборе појавила су се у више држава САД.

Гласање по рангираном избору - у којем бирачи наводе своје преференције за кандидате, а гласови оних са најслабијим резултатима се прераспоређују док један кандидат не достигне већину - сматра се начином да се смањи поларизација и произведу мање екстремни кандидати. Проблем са овим гласањем је што нема транспарентности. Бирачи ће ове јесени размотрити предлоге и за проширење и за смањење употребе овог система.

Још једна уобичајена тема: бирачко право за недржављане. Осам држава - Ајдахо, Ајова, Кентаки, Мисури, Северна Каролина, Оклахома, Јужна Каролина и Висконсин - гласаће о уставним амандманима који би експлицитно забранили неграђанима да гласају на савезним изборима.

Савезни закон већ забрањује ову праксу, али неколико градова широм земље дозвољава онима који нису држављани САД да гласају на неким локалним изборима

Гласачи Флориде ће проценити да ли школски одбори треба да буду партијски.

Минимална зарада и економска политика

У години у којој бирачи обе странке наводе инфлацију и високе цене као главну бригу, грађани у неколико држава ће у новембру размотрити мере везане за минималну плату и плаћено боловање.

На Аљасци и Мисурију, гласаће се о предлогу постепеног подизања минималца на 15 долара по сату и захтевима да компаније обезбеде плаћено боловање, док ће се у Калифорнији гласати о подизању минималца на 18 долара.

Аризона и Масачусетс ће гласати о предлозима који се односе на минималну плату за раднике који примају напојницу, а која тренутно износи од 7 до 11 долара.

Легализација канабиса/дрога

Пет држава - Арканзас, Флорида, Небраска, Северна Дакота и Јужна Дакота - гласаће о томе да ли да легализују марихуану или даље олабаве ограничења на њу.

А у Масачусетсу, психоделици су на гласачком листићу: Државно питање 4 би омогућило личну употребу одређених количина психоделичних супстанци и створило комисију за њихово опорезивање и регулисање.

Истополни брак

Скоро деценију након што је Врховни суд пресудио у корист истополних бракова, три државе - Калифорнија, Колорадо и Хаваји - гласају о томе да ли да уклоне "неактивни језик" из устава својих држава који ограничава брак на мушкарца и жену.

Друге мере

Друге мере дотичу се свега, од криминала и имиграције до лова и финансирања приватних школа.

Калифорнија, где су последњих година све више пажње привлаче крађе у малопродаји и зависност од дроге, гласаће о предлогу да се пооштре казне за неке крађе и кривична дела повезана са дрогом.

У Аризони ће се гласати о предлогу да се улазак у државу из стране земље било где осим званичног граничног прелаза сматра "незаконитим". Циљ је спречавање илегалних прелазака границе из Мексика.

Гласачи Колорада одлучиће да ли ће забранити трофејни лов на планинске лавове, рисове. Ако то ураде, Колорадо ће постати тек друга држава која је забранила ту праксу. Бирачи у Калифорнији су 1990. године одобрили меру забране убијања планинских лавова ради спорта.

Гласаће се и о приватним школама. Наиме, активисти за очување јавних школа из Небраске предложили су меру којом би се укинуо закон који дозвољава да се новац пореских обвезника користи за школовање у приватним школама.

image