Свет

Професор Глен Дизен: Милитаризација Скандинавије је припрема за предстојеће ратове

Некадашњи "регион мира" претвара се у америчку линију фронта против Русије, тврди норвешки експерт за геоекономију
Професор Глен Дизен: Милитаризација Скандинавије је припрема за предстојеће ратовеGetty © Narciso Contreras/Anadolu via Getty Images

Милитаризација Скандинавије ће драстично угрозити безбедност региона и изазвати нове сукобе, јер ће Русија морати да одговори на ову егзистенцијалну претњу, пише Глен Дизен, професор политичких наука на Универзитету Југоисточне Норвешке, који истражује геоекономију, руску спољну политику и евроазијске интеграције.

Норвешка је прихватила отварање 12 америчких војних база на свом тлу, а Финска и Шведска следе тај пример. У току је градња инфраструктуре која ће омогућити бржи приступ америчким трупама Русији, док ће Балтичко море и Арктик бити претворени у "НАТО море".

Шведска је некад била велика сила, подсећа Дизен за сајт "Брејв њу Јуроп". Од 16. до 18. века, Шведска је покушавала да Русији ограничи приступ Балтичком мору и да заузме руску луку Архангелск. Изолација Русије трајала је све до времена цара Петра Великог, који је победио Шведску у Великом северном рату 1721. године. Овај рат је окончао еру Шведске као велике силе.

Ипак, доминантне поморске силе, Британија, а затим и САД, наставиле су током наредна три века са сличним покушајима да ограниче приступ Русије светским океанима. Током Кримског рата (1853-56), Европљани су покушали да врате Русију назад у Азију и искључе је из европских послова, наводи норвешки професор.

Ово објашњава жестоки руски одговор на пуч у Украјини 2014, који је подржао Запад, када је Русија одговорила заузимањем Крима како не би изгубила Црноморску флоту у Севастопољу. Заменик генералног секретара НАТО-а је у јулу 2022. године признао да се рат у Украјини односи на контролу над Црним морем.

Блокирање приступа Русије Балтичком мору

Милитаризација Скандинавије треба да онемогући приступ Русије Балтичком мору и Арктику, примећује Дизен. Бивши генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен је изјавио да ће ширење НАТО-а у Скандинавији омогућити НАТО-у да блокира приступ Русије Балтичком мору: "Након приступања Финске и Шведске НАТО-у, Балтичко море ће постати НАТО море."

"Фајненшел тајмс" тврди да би "Данска могла да блокира приступ руским танкерима светским тржиштима". Пуковник НАТО-а је изјавио да ће руска енклава Калињинград постати "проблем" за Русију: "Успон Финске и предстојећи успон Шведске ће потпуно променити регион Балтичког мора, а Калињинград ће бити опкољен."

Чланство Шведске у НАТО-у сада прети да преокрене исход Великог северног рата 1721. године, који би уништио темеље руске безбедности. Битка код Полтаве је призната као најодлучнија битка у Великом северном рату. Видео-снимци шведских жртава у недавном руском ракетном нападу на Полтаву су веома симболични за милитаризацију Скандинавије, констатује норвешки експерт.

Амерички напад на Северни ток показао је колико је контрола над Балтичким морем важна. САД су покушале да окриве Украјинце за овај напад, тврдећи да је "ЦИА упозорила канцеларију Зеленског да заустави операцију."

Признање да је Зеленски унапред знао за напад значи да су САД и НАТО искористили уништавање Северног тока као разлог за ескалацију рата у Украјини. Уједно, то је и признање да су САД лагале сопствену јавност. Овај напад је показао и да ће САД третирати Европљане као вазале у прокси рату против Русије, сматра Дизен.

Финска и Шведска су биле неутралне државе током Хладног рата важан део појаса неутралних држава, од севера до југа Европе. Норвешка је била чланица НАТО-а, али је себи наметнула ограничења, укључујући и забрану формирања америчких војних база.

Данас су дискусије о рату у Украјини онемогућиле тврдње да је овај сукоб "ничим изазван", а сваки покушај да се разматра улога НАТО-а се спречава оптужбама за "легитимизацију руске инвазије".

Ширење НАТО-а је изазвало рат у Украјини, а решење је укључивало Финске и Шведске у НАТО. Ова искривљена логика данас превладава, јер су наративи постали имуни на чињенице. Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да се противила да се Украјини понуди акциони план за чланство у НАТО-у 2008, јер би то Москва протумачила као "објаву рата".

Вилијам Бернс, бивши амерички амбасадор у Москви и садашњи директор ЦИА, упозорио је да је "улазак Украјине у НАТО најсветија од свих црвених линија за руску елиту."

Недостатак алтернативе НАТО-у омогућава САД да захтевају "савезничку солидарност", што је шифрована реч за блоковску дисциплину. "Викиликс" је открио да је амерички амбасадор известио Вашингтон да САД врше притисак на норвешку владу, политичке личности и новинаре да "превазиђу противљење Норвешке противракетној одбрани."

Свет поново пролази кроз драматичне промене, јер се мења из униполарног у мултиполарни светски поредак. САД ће све више померати фокус и ресурсе на Азију, што ће променити трансатлантске односе. То ће имати за последицу губитак просперитета Европе и већу зависност од САД.

Америка, такође, очекује да Европљани милитаризују економску конкуренцију са Кином. Уместо да се прилагоде мултиполарности диверзификацијом својих веза, Европљани раде управо супротно, подређујући се у потпуности интересима САД.

Скандинавија предаје свој суверенитет САД ради заштите од измишљене руске претње, а регион се претвара у америчку линију фронта, што ће неизбежно изазвати нове сукобе, закључује норвешки професор геоекономије.

image