Русија

Норвешки политиколог: Западне санкције су вежба самоповређивања и крах унилатералног поретка

Антируска политика Запада значи да ће остатак света појачати сарадњу, каже Глен Дизен
Норвешки политиколог: Западне санкције су вежба самоповређивања и крах унилатералног пореткаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Западне санкције Русији отвориле су нове могућности Москви земљи да развије економске везе са остатком света, убрзавајући пропадање униполарног светског поретка на чијем су челу Американци, каже норвешки политиколог Глен Дизен.

Говорећи за "РТ интернешенел" на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу (СПИЕФ), Дизен је рекао да се "економска моћ у свету сада мења". Форуми попут СПИЕФ-а "у почетку су почели тако што је Русија покушавала да добије инвестиције и успостави економску сарадњу са западним земљама. Сада је СПИЕФ инструмент да се допре до остатка света", рекао је он.

Очекује се да ће хиљаде делегата из више од 100 земаља присуствовати форуму, који траје до суботе у граду који се некада сматрао капијом Русије ка западном свету. Ове године ће доћи значајан број гостију из Африке, Азије, Латинске Америке и Блиског истока.

Дизен је навео да "85 одсто светске популације живи у земљама које се нису придружиле санкцијама" и додао да "форум показује како се свет мења".

Са западним инвеститорима који се повлаче са руског тржишта, нови играчи се стижу да заузму њихово место. Очекује се да ће само Московска област на форуму потписати инвестиционе уговоре у укупном износу од више од 150 милијарди рубаља (1,8 милијарди долара), чиме ће се отворити више од 18.000 радних места у области индустрије, пољопривреде, производње машина и авиона, логистике и здравствене заштите, рекао је гувернер Андреј Воробјов.

"Санкције су вежба самоповређивања“ за Запад, рекао је Дизен за РТ. "Ако санкционишете Русију, једноставно предајете огромно тржиште остатку света".

Нису само противници САД ти који траже нова партнерства, наставио је он. "Санкције такође иду против пријатеља и савезника. Земље попут Индије које се слажу са САД, такође би могле бити кажњене у будућности секундарним санкцијама ако желе да наставе своје односе са Русијом."

"Малезија, Турска, свима им прети казна... Ако желите мултиполарни свет, независну спољну политику, заиста морате да диверзификујете своју економску повезаност, због чега видите да многи желе да смање своју прекомерну зависност од Сједињених Држава", закључио је норвешки политиколог.

image