Министар финансија Француске напушта политику, сада ће учити друге како да гурну земљу у дефицит

Најдуговечнији министар економије у модерној историји Француске познат је по томе да је претио Русији "финансијским нуклеарним оружјем", односно искључењем из СВИФТ-а

Француски министар економије и финансија Бруно ле Мер напушта политику ради професорске позиције у идиличном швајцарском граду Лозани. Вест о одласку Ле Мера уследила је неколико дана након што је објављена белешка његовог министарства у којој се наводи да ће буџетски дефицит Француске бити гори него што су очекивали.

"После 22 године лојалне службе, враћам се свом првом позиву, предајем... овог пута економију и геополитику, да размишљам о томе како би сутрашња економија могла да изгледа, како декарбонизовати економију, како смањити неједнакости", рекао је Ле Мер у опроштајном говору у дворишту Министарства економије у Паризу.

"Урадићу ово у Лозани, на Универзитету у Лозани, и заиста ћу уживати у сусрету са студентима и разговору са њима", додао је он.

Ле Мер је на функцији од 2017. године, што га чини министром економије са најдужим стажом у модерној француској историји.

Он и остатак кабинета председника Емануела Макрона поднели су оставку у јулу након пораза његове странке на ванредним изборима. Нови премијер Мишел Барније, који је именован прошле недеље, тек треба да именује Ле Меровог наследника.

Упитан да ли заувек напушта политику, Ле Мер је рекао да се "одмакао од политичког живота" како би размислио и "удахнуо свеж ваздух". Ле Мерове председничке амбиције су јавна тајна у политичким круговима Француске.

У писаној изјави, Универзитет у Лозани је навео је за "Политико" да ће Ле Мере предавати у Центру за предузетништво за друштво (Е4С), заједничком подухвату Универзитета у Лозани и других школа менаџмента и истраживачких центара.

Ле Мер је, иначе, познат по својој претњи Москви на почетку Специјалне војне операције, да ће их ударити "финансијским нуклеарним оружјем", мислећи на искључење из СВИФТ-а.

Ле Меров план неславно је пропао, а Русија је сада четврта најјача светска привреда, моћнија од Јапана и Немачке. И далеко моћнија од Француске.