Свет

Криза у Немачкој ударила и на пиво: Затвара се једна од најстаријих пивара

Породица, која је власник пиваре "Шлосле" (Schlössle), наводи да више не може да подмири трошкове услед пада потрошње
Криза у Немачкој ударила и на пиво: Затвара се једна од најстаријих пивараwww.globallookpress.com © Katharina Hild/http://imagebroker.com/#/search/

Пивара "Шлосле" (Schlössle) у немачком граду Ној-Улму, једна од најстаријих у Баварској, престаће да производи своје пиво крајем децембра после 334 године рада. Породица, која је власник пиваре, наводи да више не може да подмири трошкове услед пада потрошње.

"Тај корак је економски неопходан. Морало би се уложити неколико стотина хиљада евра да би се наставило са варењем пива. Толика сума се не може покрити продајом до 1.500 хектолитара пива годишње", изјавила је сувласница Криста Золер-Калтенбахер за "Билд".

Према њеним речима, тренутно је кутија од 12 флаша њиховог класичног пива "Марзен" по цени од 13,5 евра "премала", а и не могу да удвоструче цену јер "то није изводљиво на тржишту".

Упркос тешкој, али финансијски неопходној одлуци да се оконча дуга историја малог бизниса, власници ће пивару држати отвореном као ресторан. 

"Иако 'Шлосле' више неће служити своје пиво, остаће место пивске културе. Контактираћемо друге пиваре, а када нам нестане пива, имаћемо у понуди и друга, квалитетна пива и друге специјалитете", истакла је породица.

Наиме, стара зграда пиваре је 1673. преуређена у гостионицу, а 1690. и сама пивара. Квалитет пива у то време је био изврстан, а само место је било веома популарно.

Локалитет је постао власништво породице Золер пре више од 135 година, 1879. године.

image