Економија

Шок за пивопије: У Немачкој пиво скупље него икад

Из периода пре короне, пивопије још памте цене точеног пива од пола литра које су плаћали мање од 4 евра, али сада кошта минимум 5 евра, а продаје се и за 7,5 евра
Шок за пивопије: У Немачкој пиво скупље него икадGetty © Maja Hitij

Пролеће је стигло, Немци су се вратили у пивске баште, али тамо сада морају да плате знатно веће цене. Потпредседник Удружења пивара Берлин-Бранденбург Стефан Фриче (56), за "Билд" каже да ће ово бити најскупље лето за пивопије свих времена.

"Они плаћају нове максималне цене, пре свега у пивским баштама, пабовима и ресторанима", наводи Фриче.

Цена од 7,50 евра за пола литра точеног пива, до недавно је била незамислива, а сада се ово пиће плаћа и толико. У ресторанима и пабовима цена пива је углавном изнад 5 евра.

У ресторанима у Франкфурту кошта 5,80 евра, док је у пивском упоришту Минхена још скупље -  6,10 евра за точено светло пиво, док по кафићима у Баден-Бадену пола литра "кромбахера" кошта 7,20 евра.

У врхунској гастрономији се наплаћују још веће цене. За мали точени  "кониг лудвиг" гости плаћају 8 евра у луксузним ресторанима у Берлину.

Поскупело је и флаширано пиво, па сандук "фленсбургера" са 20 флаша од по 0,33 литара сада кошта 1,50 евра више. 

Из периода пре короне, пивопије још памте цене точеног пива од пола литра које су плаћали мање од 4 евра (око 3,90 евра до 3,50 евра, а у локалним кафићима и мање).

Високе цене могле би да зауставе гашење пивара

Стефан Фриче каже да пре само неколико месеци није могао ни помислити да се ситуација одвија овако. Каже да је одахнуо због скокова цена и очекује да би то могло зауставити гашење пивара. У Немачкој их послује око 1.500.

"Али само 50 је затворено прошле године. Сада коначно видимо преокрет тренда. Што је више људи који пију пиво спремно да плате ове цене, већа је вероватноћа да и даље можемо да сачувамо разноликост немачке традиције пива. Многи купци разумеју високе цене. Они су посебно потребни регионалним пиварама", каже Фриче.

Мање пиваре су у проблему и тренутно се боре за опстанак због инфлације, високих цена енергије и сировина, након што су претходно морале да преживе блокаде због корона вируса.

Чињеница да неки купци сада пију мање пива није нужно штетна за регионалне пиваре – све док су купци спремни да плате више за омиљено пиво.

Високе цене енергије и сировина и повећани трошкови особља наставили су да врше притисак на билансе пивара. Међутим, потрошња пива је поново порасла након короне, али још није достигла ниво пре пандемије.

Мартин Доринг (60) и Алекандер Гориуп (51)  кажу за "Билд" да је у поређењу са другом храном, пиво још и јефтино".

Поскупљене омиљеног пића, Немачко удружење пивара правда драстичним растом трошкова почетком године. Како наводе, струја и гас  су поскупели 750 одсто, чепови за флаше 120 одсто, слад за пиво 90 одсто, а хмељ 35 одсто. Већи су им трошкови и за пивску бурад (60 одсто), гајбе за пиво (40 одсто), угљен-диоксид (90 одсто), стакло (70 одсто) и етикете (30 одсто).

image