Свет

Украјина сагласна с Пољском: Обуставити бенефиције украјинским избеглицама у ЕУ

Шеф украјинске дипломатије Андреј Сибига подржао је позив свог пољског колеге Радослава Сикорског да земље ЕУ треба да престану да исплаћују бенефиције украјинским избеглицама, које избегавају регрутацију
Украјина сагласна с Пољском: Обуставити бенефиције украјинским избеглицама у ЕУGetty © Artur Widak/Anadolu Agency

Украјински министар спољних послова Андреј Сибига поздравио је позив свог пољског колеге Радослава Сикорског да престане да исплаћује социјална давања украјинским избеглицама у Европској унији како би Кијев могао да мобилише више људи, преноси Ројтерс.

Како се наводи, шеф пољске дипломатије је на конференцији у Кијеву поновио идеју коју је раније изнео у интервјуу за "Монд", да земље ЕУ треба да престану да исплаћују бенефиције украјинским избеглицама, које избегавају регрутацију.

"Дошло је време да се покрене питање о развоју програма ЕУ за повратак Украјинаца кући. Наравно, за то се морају створити одговарајући услови, али то би требало да буде на дневном реду. Подржавам идеју Сикорског", казао је Сибига.

Закон о јачању мобилизације у Украјини ступио је на снагу 18. маја. Документ обавезује све обвезнике војног рока да ажурирају своје податке у војном регистру у року од 60 дана од дана ступања на снагу.

Законом је предвиђено да војни обвезници морају стално да носе са собом војну легитимацију и да је предоче на први захтев запослених у војном регистру и полиције. 

Закон подразумева оштре казне за избегавање мобилизације, а украјинско министарство спољних послова је у међувремену ускратило конзуларне услуге грађанима који живе у иностранству у покушају да примора украјинске мушкарце да се врате кући и придруже војсци.

Наиме, услови демобилизације нису наведени у документу, а та одредба је избачена из документа, што је изазвало огорчење једног броја украјинских посланика.

image