Свет

Медији: Украјинске избеглице подстичу раст стопе криминала у Пољској

Према полицијским подацима, страни држављани су 2023. године починили више од 17.000 прекршаја
Медији: Украјинске избеглице подстичу раст стопе криминала у ПољскојGetty © Omar Marques / Stringer

Прилив украјинских избеглица у Пољску од почетка сукоба негативно је утицао на криминал у земљи, пише "Жечпосполита", позивајући се на полицијске податке.

Странци су прошле године у Пољској починили укупно 17.278 прекршаја, 2.400 више него 2022. године, наводи лист у чланку под насловом "Тамна страна миграција". Током 2013. та бројка је износила само 3.500.

Украјинци су одговорни за више од половине злочина, потом грађани Грузије и Белорусије, показују полицијски подаци, наводи лист.

Сваки трећи прекршај везан је за злоупотребу алкохола и вожњу у пијаном стању. Прошле године било је 4.898 таквих случајева, а наводно су грађани Украјине умешани у 70 одсто њих. Вожња у алкохолисаном стању постаје "све већи проблем" у Пољској, а висок ниво алкохола откривен у узорцима крви починилаца "изненађује" чак и искусне полицајце, пише лист.

Многи мигранти такође не поштују судске забране због вожње у пијаном стању. Током 2023. године 871 странац, од којих 518 Украјинаца, оптужен је за кршење забране, за шта је запрећена казна до три године затвора. Према полицијским подацима, 2022. године било је само 400 таквих инцидената.

"У Пољској има 2,5 милиона украјинских држављана, тако да се овај феномен мора довести у везу са овим", сматра Мирослав Скорка из Удружења Украјинаца у Пољској. Украјинци можда "више пију" и седају за волан из "културолошких" разлога, сугерисао је он.

Према полицијским подацима, број крађа и злочина повезаних са дрогом које су починили странци такође је порастао прошле године, достигавши 3.240, односно 2.451. У 208 случајева починиоци су ухваћени са "значајним количинама" опојних дрога.

"Имамо све више странаца. У својим земљама се често плаше да прекрше закон, али у Пољској верују да су гости, којима је више дозвољено", рекао је професор криминологије Брунон Холист, позивајући на друштвене кампање којима би се објасниле последице кршења закона.

image