Свет

"Блумберг": "Интел" потписао уговор са Пентагоном вредан 3,5 милијарди долара

"Интел" је прошлог месеца објавио веома неповољан извештај о заради и прогнози прихода, а акције компаније су ове године пале за чак 61 одсто
"Блумберг": "Интел" потписао уговор са Пентагоном вредан 3,5 милијарди долараGetty © Kajdi Szabolcs

Амерички произвођач чипова "Интел" је добио 3,5 милијарди долара федералних грантова за производњу полупроводника за Министарство одбране Сједињених Америчких Држава и потписао правно обавезујући споразум са Пентагоном, преноси "Блумберг" позивајући се на изворе.

Званична одлука о финансирању могла би да буде објављена већ ове недеље, наводе ти извори.

"Интел" је добио средства у оквиру пројекта "Безбедна енклава" (Secure Enclave) који подржава производњу најнапреднијих чипова за потребе америчке војске и обавештајних служби.

Познато је да ће "Интел" производити чипове за Пентагон у Аризони и неким другим америчким савезним државама, али за сада није јасно о којим моделима полупроводника је реч.

Споразум показује да влада у Вашингтону верује "Интелу" да ће успешно извршити планове Пентагона упркос актуелним проблемима компаније, додаје њујоршка агенција.

"Интел" је прошлог месеца објавио веома неповољан извештај о заради и прогнози прихода, а акције компаније су ове године пале за чак 61 одсто.

image