Свет

Предизборно поткупљивање: Бајден почастио "Интел" огромним грантом у "колебљивој" Аризони

Бела кућа каже да ће овај потез отворити хиљаде радних места у држави у којој је Бајден за длаку победио 2020. године
Предизборно поткупљивање: Бајден почастио "Интел" огромним грантом у "колебљивој" АризониGetty © Rebecca Noble / Stringer

Амерички председник Џозеф Бајден отпутовао је у Аризону да би најавио да ће гигант за производњу чипова "Интел" добити милијарде долара од владе САД, у покушају да себи утре пут за реизбор, пише "Политико".

"Интел" средства добија на основу такозваног ЧИПС закона из 2022. који је усмерен на јачање конкурентности САД у области производње полупроводника. Према договору, "Интел" ће у наредних пет година добити 25 милијарди долара, плус зајам од још 11 милијарди долара од Министарства трговине и пореске олакшице. Све у свему, 44,5 милијарди долара.

"Омогућићемо напредној производњи полупроводника да се врати овде у Америку после 40 година. То ће трансформисати индустрију полупроводника и створити потпуно нове екосистеме", рекао је Бајден.

Бајден је рекао да ће "Интел" такође уложити "преко 100 милијарди долара" широм земље, у објекте у Аризони, Орегону, Охају и Новом Мексику. Те инвестиције би требало да доведу САД на прави пут да до 2030. године произведу око 20 одсто светских чипова, рекао је Бајден. Он је додао да се очекује да ће нови пројекти "Интела" отворити 30.000 радних места широм земље у грађевинарству и производњи.

Док су демократе пожуриле да хвале председника, други оптужују Бајдена да на овај начин покушава да убира политичке поене, као што је већ урадио са опростом студентских кредита.

Додела гранта технолошком гиганту уследила је након што је недавна анкета Центра за јавне послове и агенције АП показала да Американци веома лоше оцењују Бајденову економску политику – свега 35 одсто га подржава. Анкете су исто тако показале да његов противник на изборима, Доналд Трамп, има много већу подршку у свим аспектима своје политике.

У америчкој политици, такозвана колебљива држава (свинг држава) је свака држава у којој може да победи било демократски било републикански кандидат на изборима. Аризона се води као једна од "свинг држава", као и Колорадо, Флорида, Ајова, Северна Каролина, Охајо, Вирџинија, Висконсин, Невада...

image