Свет

Америчка морнарица представила прву "родно неутралну" подморницу

"УСС Њу Џерси" на нуклеарни погон је наменски направљена за смештај жена
Америчка морнарица представила прву "родно неутралну" подморницуGetty © Horacio Villalobos / Contributor

"УСС Њу Џерси", нападна подморница класе "Вирџинија", дизајнирана да прими и мушке и женске чланове посаде, ушла је у службу америчке морнарице.

Подморнице су биле "мушка зона", све док Пентагон није почео да дозвољава боравак жена на пловилима 2010. године, што је подстакло реконструкције да би се решили проблеми купатила и недостатак приватности.

Око 4.000 људи присуствовало је протеклог викенда церемонији пуштања у рад УСС Њу Џерсија што је командант подморнице Стив Хале назвао "заиста историјским тренутком".

"Данас смо пустили у рад наш брод и он је најбрже, најнапредније, потпуно интегрисано јуришно пловило до сада", рекао је Хале. "Наш врхунски професионализам је побољшан интеграцијом наше посаде и нашом различитошћу."

Према речима вицеадмирала Роберта Гаучера, команданта Подморничких снага Атлантик, служба је сада "потпуно родно интегрисана" и све будуће подморнице на нуклеарни погон, укључујући нову класу "Колумбија", биће дизајниране са родно неутралним смештајем.

Урађена су прилагођавања како би се повећала приватност у спаваћим просторима и тоалетима, док је приступ горњим креветима и вентилима изнад главе дизајниран имајући на уму висину, снагу и досег жена, наводи војни лист "Старс енд Страјпс".

Више од 700 жена тренутно се налази у подморничкој служби, наводе локални медији позивајући се на евиденцију морнарице.

Јуришна подморница на нуклеарни погон има посаду до 135, дуга је преко 115 метара, широка скоро 11 метара и може да зарони до скоро 250 метара дубине. Од миља је зову "Девојка из Џерсија" и украшена је плакатима и сувенирима из ове државе, укључујући гитару са потписом Џона Бон Џовија, иначе великог присталице Демократске партије.

"Њу Џерси" је 23. подморница класе "Вирџинија" изграђена у последњих 25 година. Такође је трећи брод америчке морнарице који је добио име по држави САД.

image