Свет

Пуна родна равноправност: Данска уводи обавезан војни рок за жене

Иако Русија не представља претњу за Данску, нећемо се довести у позицију да би могла то и да постане, рекао је министар иностраних послова Ларс Локе Расмусен
Пуна родна равноправност: Данска уводи обавезан војни рок за жене© Photo by Klaus-Dietmar Gabbert/picture alliance via Getty Images

Влада Данске саопштила је да планира да регрутује жене за војну службу и тако се придружила малом броју држава у којима жене морају да служе обавезан војни рок, пише "Политико".  

"Јача регрутација, укључујући пуну родну равноправност, мора допринети решавању одбрамбених изазова, националној мобилизацији и попуњавању наших оружаних снага", рекао је министар одбране Троелс Лунд Поулсен на конференцији за новинаре.

Жене у Данској већ могу добровољно да се пријаве за служење војног рока, а 2023. године су чиниле око четвртину данске војске.

Данска је сада трећа земља у Европи која је увела обавезан војни рок за жене. Норвешка и Шведска су то учиниле 2015. и 2017. године.

Укупан број професионалних војника у Данској креће се од 7.000 до 9.000 професионалних војника. Обавезни војни рок важи за мушкарце старије од 18 година, али како има довољно добровољаца, регрутација је само парцијална и не служе сви младићи војску.

Премијерка Данске Мете Фредериксен рекла је да ће та држава продужити период служења са четири на 11 месеци и мушкарцима и женама.

Додала је да ће Данска додатно до 2028. године инвестирати у копнене системе противваздушне одбране и пешадијске бригаде до 6.000 војника.

Министар иностраних послова Ларс Локе Расмусен рекао је да се ти потези предузимају као облик одвраћања.

"Иако Русија не представља претњу за Данску, нећемо се довести у позицију да би могла то и да постане", рекао је Расмусен.

image