Свет

Ирак: Америчке трупе нам више нису потребне, оправдања за њихов останак не постоје

ИСИС је побеђен и више не представља изазов, рекао је ирачки премијер
Ирак: Америчке трупе нам више нису потребне, оправдања за њихов останак не постојеGetty © Spencer Platt

Премијер Ирака Мохамед Шиа ел Судани рекао је да америчке трупе више нису потребне у његовој земљи пошто је Исламска држава (ИСИС) у великој мери побеђена, напоменувши да ће ускоро објавити распоред њиховог повлачења.

"Оправдања више не постоје. Нема потребе за коалицијом. Из ратова смо прешли у стабилност. ИСИС заправо не представља изазов", рекао је Ел Судани у интервјуу за "Блумберг ТВ", мислећи на око 2.500 војника САД који су остали од војне коалиције предвођене Вашингтоном за борбу против ИСИС-а.

Ирачки премијер је додао да је о томе разговарао с председником Џозефом Бајденом у Вашингтону у априлу, када су се Ирак и САД усагласили око повлачења.

Министар одбране Ирака, Табит ел Абаси, рекао је овог месеца за телевизију "Хадат" да ће амерички војници напустити земљу до 2026. године. 

САД кажу да су у току разговори са Ираком о коалицији и када ће се она завршити, напомиње "Блумберг" и додаје да је из Стејт департмента овог месеца саопштено да Вашингтон и Багдад раде на "уредној" транзицији ка "трајнијем билатералном безбедносном партнерству".

Снаге предвођене САД извршиле су инвазију на Ирак 2003. године, свргнуле бившег лидера Садама Хусеина и потом се повукле 2011, да би се 2014. вратиле да се, како је речено, боре против ИСИС-а на челу војне коалиције.

Преосталих 2.500 америчких војника се налази у три главне базе – једној у Багдаду, другој у западној провинцији Анбар и трећој у региону северног Курдистана.

Америчке трупе у Ираку биле су у неколико наврата мета напада милитантних група које подржавају палестински отпор услед рата Израела и Хамаса, у којем је убијено око 1.200 Израелаца и више од 41.000 Палестинаца.

Најскорији напад догодио се почетком прошлог месеца, када је најмање петоро америчких војника рањено је у ракетном нападу на ваздушну базу Ел Асад.

Ел Судани је демантовао извештај "Њујорк тајмса" од викенда да су Хамас и јеменски Хути отворили канцеларије у Багдаду.

image