Свет

Квинси институт: Повуците америчку војску из Ирака и Сирије

Америчке трупе и Ираку и Сирији немају јасну мисију и нема разлога да оне тамо буду распоређене, сматрају саговорници познатог америчког института
Квинси институт: Повуците америчку војску из Ирака и СиријеGetty © Mario Tama

Три америчка војника су погинула у нападу дроном на положаје у Јордану, недалеко од границе са Сиријом, што је подстакло поједине америчке званичнике да позову на одмазду против Ирана.

Према подацима Пентагона, напад се догодио у омањој испостави америчке војске познатој као "Торањ 34", када је повређено најмање 34 војника.

Како је навела америчка Централна команда (ЦЕНТКОМ), 350 припадника америчког ваздухопловства је распоређено у оближњој испостави "Торањ 22", где "спроводе многе важне задатке, укључујући пружање подршке коалицији како би се трајно поразила Исламска држава".

Јордански званичници тврде да се напад није догодио у њиховој држави, већ у Сирији, што амерички званичници демантују.

"Вашингтон пост" је пренео да је одговорност преузело Исламски отпор и Ираку – коалиција оружаних група у тој земљи за које се верује да су блиске са Ираном.

Како пише "Риспонсибл стејткрафт", портал америчког Квинси института, америчке базе у Ираку и Сирији нашле су се на удару више од 130 напада од почетка сукоба у Гази 7. октобра прошле године. Углавном је реч о нападима ракетама, дроновима и балистичким пројектилима, у којима је рањен мањи број америчких војника.

Процењује се да у се у овом тренутку у Сирији налази око 900 америчких војника, док је њихов број у Ираку око 1.500. Критичари наводе да се, без јасне стратегије и оправдања њиховог присуства утом земљама, они непотребно стављају у опасност.

"Биће разумљивих позива на освету и противударе, а Бајден ће готово сигурно кренути тим путем. Али, то значи да ће Америка бити увучена у бескрајни рат", рекао је Трита Парси из Квинси института.

Он додаје да би одмазде против милитаната у Ираку и Сирији Америку ставило на пут ка рату који није у њеном интересу и који не може да приушти.

Дан Депетрис из тинк-тенка "Дифенс прајоритис" сматра да ће "САД пре или касније одговорити на овај напад, али да ће ти удари бити краткорочне мере".

"Једини лек који би спречио даље губитке у будућности је да (америчке трупе) напусте Сирију", додао је он.

Пуковник у пензији Данијел Дејвис такође сматра да би одмазда била лоша опција. "Чврсто верујем да морамо да преместимо те трупе негде другде на Блиском истоку, где оне нису тако рањиве и лаке мете за Иран", нагласио је он.

Дејвис је нагласио и да би удар већих размера против Ирана додатно запалио ситуацију, као и да нико не размишља о томе шта би био следећи корак.

Ден Колдвел, ветеран из Ирака и некадашњи помоћник у Конгресу, већ годинама се залаже за повлачење америчких трупа из те земље, за које смара да немају јасну мисију – поготово зато што у Сирији није дошло до промене власти, те да је председник Башар ел Асад и даље на тој функцији.

"Они који воде нашу спољну политику — и цивилну и војну — држе се заблуде да постоји нешто позитивно што се може спасти када је реч о олупини америчке политике у Ираку и Сирији. Задовољни су да неке од наших најбољих (војника) дају машини за млевење меса како би одржали ту фантазију", сматра он.

image