Свет

Цар је го: Ко је плаћао хаљине за жену премијера Велике Британије

Кир Стармер се суочава с истрагом пошто није декларисао вредност "поклона" које је његовој жени послао његов највећи донатор и један од највећих мецена Лабуриста, лорд Вахид Али
Цар је го: Ко је плаћао хаљине за жену премијера Велике БританијеGetty © Leon Neal

Услед стрмоглавог пада популарности премијера Кира Стармера, нови предмет контроверзе у лабуристичкој ери британске политике постале су – хаљине Стармерове супруге, Викторије.

Како је "Тајмс" претходно известио, Стармер се суочава с оптужбама да је прекршио правила парламента тако што није обзнанио да је Вахид Али, британски милијардер, лабуриста из Дома лордова и један од највећих донатора Лабуристичке партије, покривао трошкове личног добављача, одеће и преправки исте за супругу новог премијера.

Британски лист није навео колико су ови "поклони" коштали, али се зна да је Али, иначе највећи појединачни донор Кира Стармера лично, премијеру само у овој години поклонио одећу и наочаре у вредности од 18.685 фунти (22.180 евра), што јесте пријављено. 

Али је такође потрошио 20.000 фунти (23.741 евра) на смештај за Стармера током избора и сличну количину новца на трошкове "приватне канцеларије".

Стармер је у Риму рекао да ће наставити да прима поклоне од Алија, одбацивши оптужбе да је прекршио правила парламента и тврдећи да постоји "огромна разлика између (не)објављивања (поклона) и корупције", преноси "Гардијан".

Он је додао да сви посланици добијају поклоне, и да морају да их пријаве када премаше одређену вредност. 

"Зато сам замолио свој тим да се увери да ли се придржавамо оквира, због чега су тражили савет шта да раде у овој ситуацији. Када су добили даље савете, декларисали су (поклоне). Мислим да је заиста важно да сви остали поштују правила", рекао је Стармер.

Кабинет премијера је саопштио да је тражио савет од надлежних органа по питању декларација и да верује да је све учињено по пропису, али да су "након додатног испитивања" декларисани нови предмети. 

"Фајненшел тајмс" је раније известио да је између општих избора 2019. и 1. јула Стармер пријавио донације у вредности од 76.000 фунти (90.216 евра) које је потрошио на разоноду, одећу и друге бесплатне ствари од донатора у вредности од 76.000 фунти, а што је више него скоро било који други посланик.

"Тајмс" наводи да је Вахид Али под Стармером стекао утицај за који извори кажу да је једнак већини министара.

Он је странци скоро милион фунти донирао у протекле две деценије, од чега је више од 500.000 фунти од тога донирано од 2020. надаље. Лорд Али је такође познат по приређивању вечера у својој кући у Мејферу где се "политичари и пословни људи друже", наводи "Тајмс".

image